Cum poți cumpăra acțiuni la Hidroelectrica

0
464

Oferta de listare a Hidroelectrica a demarat, oficial, vineri dimineață, iar investitorii pot cumpăra acțiuni până în data de 4 iulie 2023, până la ora 12:00. Economedia a făcut o trecere în revistă a informațiilor esențiale cu privire la oferta publică și a elaborat un mic ghid de subscriere pentru micii investitori. Persoanele fizice pot fie să își deschidă un cont la băncile sau la casele de brokeraj care intermediază listarea sau pot să completeze formularul de înscriere de la Bursa de Valori București și să îl trimită intermediarilor oficiali ai ofertei.

Prețul la care pot subscrie investitorii de retail este fix, de 112 lei pe acțiune. Aceștia pot cumpăra minim 50 de acțiuni Hidroelectrica, adică trebuie să scoată din buzunar minim 5.600 lei. Nu există o limită maximă de acțiuni care pot fi cumpărate.

Pentru micii investitori, Fondul Proprietatea a pus la dispoziție pentru micii investitori 15% din acțiunile scoase la vânzare, adică 11,7 milioane de acţiuni, în timp ce restul acțiunilor sunt pentru investitori instituţionali. În caz de suprasubscriere, oferta pentru micii investitori poate fi crescută la 20%.

Detaliile principale ale ofertei pentru investitorii de retail (micii investitori):

 • Perioada de ofertă este cuprinsă între 23 iunie – 4 iulie 2023, inclusiv
 • Prețul de subscriere este un preț fix de 112 RON per acțiune, respectiv valoarea maximă a intervalului de preț de oferta între 94 RON și 112 RON per acțiune, conform Prospectului
 • Prețul final de ofertă este așteptat să fie între 94 RON și 112 RON per acțiune și va fi făcut public la Data Alocării, respectiv în data de 5 iulie 2023
 • Investitorii de Retail au dreptul la o reducere de 3% din Prețul final de ofertă („Prețul Final de Ofertă Redus”) pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele 5 zile lucrătoare din perioada de ofertă, conform Prospectului, respectiv până la și inclusiv la data de 29 iunie 2023
 • Numărul minim de acțiuni care pot fi subscrise de către un Investitor de Retail este de 50 acțiuni
 • Investitorilor de Retail li se vor alocă un număr de acțiuni egal cu numărul acțiunilor subscrise în mod valabil de aceștia înmulțit cu Indicele de alocare (factorul pro rată).
 • Data alocării: 5 iulie 2023
 • Data tranzacției: 6 iulie 2023
 • Data decontării: 10 iulie 2023
 • Listare: Acțiunile vor fi admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București în data de 12 iulie 2023
 • Prospectul listării Hidroelectrica poate fi consultat AICI.

Cum poți cumpăra acțiuni la Hidroelectrica

 • Prin bancă sau broker

O opțiune de a subscrie este prin intermediarii oficiali ai ofertei, adică Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, BT Capital Partners și Banca Transilvania, Swiss Capital SA și ale participanților eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB.

În plus, acțiunile pot fi subscrise și prin intermediul caselor de brokeraj de pe BVB care semnează un acord cu intermediarii oficiali. Nu există încă o listă oficială a firmelor de brokeraj, dar multe dintre acestea și-au publicat deja pe propriile site-uri modalitățile de a subscrie cu ajutorul lor. O listă a firmelor de brokeraj poate fi găsită AICI.

Firmele de brokeraj recomandă deschiderea unui cont de investiții pentru investiția la bursă, un cont similar cu contul bancar, în care investitorul deține instrumente financiare și numerar. Acesta este o modalitate mai simplă de a face investiții rapid, iar investitorul va putea vedea câte acțiuni Hidroelectrica deține. Fără un astfel de cont, investitorul nu va putea vinde acțiunile Hidroelectrica pe care le deține.

 • Fără cont de investiții

Totuși, persoanele fizice care vor să investească în Hidroelectrica nu au nevoie să își deschidă neapărat un cont de investiții. Ei pot completa formularul de înscriere și să îl ducă la intermediarii oficiali ai ofertei (BCR, BRD, BT Capital Partners/Banca Transilvania și Swiss Capital). În cazul în care investitorii se răzgândesc, aceștia își pot retrage subscrierea după ce au cumpărat acțiunile prin completarea unui formular de revocare, însă este de menționat că eventualele comisioane care au fost percepute de bancă sau de firma de brokeraj nu vor fi returnate.

Dividende

Hidroelectrica intenționază să distribuie ca dividende minimum 90% din profitul net anual începând cu exercițiul financiar ulterior ofertei de listare. În plus, compania ar putea decide printr-o hotărâre a adunării generale a acționarilor să distribuie la alegerea sa exclusivă dividende extraordinare din rezultatul reportat al societății, dacă este utilizabil/

Amintim că Hidroelectrica a raportat o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022, compania fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și este cel mai mare producător de energie electrică din regiune.

sursa: economedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.