Cum procedezi cu prietenul care nu își plătește niciodată datoriile

În multe grupuri de prieteni există mereu cineva care nu își plătește partea lui din ce s-a consumat la un bar ori la o masă la restaurat. Doar schițează gestul de a-și căuta portofelul sau nu bagă în seamă cererile de împărțire a notei prin aplicații precum Venmo, scrie CNBC, potrivit economedia.ro.

Dacă nu sunteți deosebit de bun la confruntarea cu oamenii, acest tip de prieten vă poate costa o sumă semnificativă de bani.

Expertul în etichetă Sara Jane Ho, formată la Harvard, spune că nu trebuie să fie așa. Ho este fondatoarea institutului de etichetă Sarita, gazda emisiunii Netflix “Mind Your Manners” și autoarea unei cărți care urmează să apară, numită tot “Mind Your Manners”.

“Le puteți trimite memento-uri prietenoase”, despre faptul că vă plătesc înapoi, a declarat ea pentru CNBC.

Dar dacă acestea nu funcționează, s-ar putea să fie nevoie să o considerați doar o oportunitate de învățare.

“Împrumutați atât cât sunteți dispus să pierdeți”

Să spunem că prietenul tău nu a răspuns la cererea din aplicația Venmo pe care i-ai trimis-o ieri. Acordă-i puțin timp, spune experta. Există o șansă ca acesta să plănuiască să se apuce de treabă. Totuși, dacă a trecut o săptămână, îl poți atenționa printr-un alt mijloc, cum ar fi un mesaj.

“Dacă vrei să confrunți un prieten care nu-ți returnează niciodată banii, poți să-i trimiți memento-uri prietenoase prin e-mail sau în persoană, spunându-i: “Apropo, ai cei 100 de dolari pe care ți i-am împrumutat săptămâna trecută?””, spune ea.

Dacă continuă să îți ignore solicitările timp de luni de zile, se poate spune că nu intenționează să îți returneze banii și va trebui să suporți costurile. Și, deși s-ar putea să fi pierdut bani, sperăm că ați câștigat niște cunoștințe utile despre această persoană pe viitor.

“Tatăl meu obișnuia să-mi spună întotdeauna două lucruri. În primul rând, “nici împrumutat, nici creditor să nu fii”″, spune ea.

Acest lucru, din Hamlet al lui Shakespeare, înseamnă să nu te pui în situația de a împrumuta bani prietenilor sau de a împrumuta bani de la ei și de a te îndatora față de altcineva.

“În al doilea rând”, spune Ho. “Împrumutați doar atât cât sunteți dispus să pierdeți. Dacă ei chiar nu vor să-ți dea banii înapoi, atunci ai cam învățat o lecție.”

Dacă știi că este puțin probabil ca cineva să te dea bani înapoi, limitează-ți întâlnirile la activități gratuite sau la activități cu buget redus. În loc să luați cina, luați o cafea și ieșiți la o plimbare.

Și gestionează-ți așteptările: Dacă plătiți un rând de băuturi la bar, nu vă așteptați ca ei să facă același lucru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati