Cum puteți dona alimentele pe care nu le mai consumați! Românii aruncă circa 6.000 de tone de mâncare pe zi

Românii aruncă peste 6.000 de tone de mâncare pe zi, iar perioada Crăciunului este cea asociată risipei alimentare. Ca să reducă fenomenul, Banca pentru Alimente din Capitală continuă povestea colectării de produse direct din magazine, scrie antena3.ro.

După ce trec de casele de marcat, clienții pot dona, din coșul mult prea plin, de la ulei, zahar ori faină, până la cozonaci sau croissante.

Cum puteți dona alimentele pe care nu le mai consumați

”Rolul meu este să le spun oamenilor că sunt și copii nevoiaşi care au nevoie să puna ceva pe masa de sărbători. În general, sunt donate alimente ambalate, cu temen lung de valabilitate. De exemplu: ulei, făină, zahăr şi cozonaci” a spus Simona, voluntar la un supermarket din Capitală.

Totuși, românii trebuie să știe că banca pentru alimente are nevoie de ajutor și în restul zilelor din an.

”Orice client care dorește să doneze trece pe la casa, plătește prod pt cașul propriu și pentru donare și apoi le lasă în acest container. În perioada 2019 – paste 2021 inclusiv s-au donat aproape 60 de tone de alimente” spune Cristina Hanganu, directorul de comunicare Lidl.

De aici, hrana ajunge direct în depozitul Băncii pentru Alimente. Banca nu este deschisă doar de sărbători, ci funcţionează tot anul.

Astfel, dacă vreţi să faceţi o faptă bună, puteţi deveni voluntari. Fie pentru a aduna produsele de şa donatori, fie pentru a organiza campanii de colectare. În afara perioade sărbătorilor, se primesc doar bunuri de la companii, astfel încât cei care le consumă să fie în siguranţă.

”Una din surse este cea a producăromanitorilor sau a importatorilor, acolo sunt cantități mari cu un termen de valabilitate un pic mai lung. Cealaltă categorie – produse din zona de retail. Primim pe un palet 4 sortimente care au 5-6 zile valabilitate. Ceea ce nu preluam noi sunt produse din carne proaspată, preluam carne congelată” a spus Gabriel Sescu, fondatorul Banca pentru Alimente Bucureşti.

Banci de alimente sunt si in Cluj, Braşov, Oradea, Timişoara, Constanţa, Craiova şi Galaţi. Ele ar putea fi solutia pentru risipa alimentara. In Romania, aruncam 2,2 milioane de tone de mancare pe an, în timp ce 7 milioane de oameni sunt în pragul sărăciei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati