Până în urmă cu 3 ani, Primăria Capitalei dădea pe bandă rulantă avize pentru toaletarea copacilor, dar și pentru defrișare. De când a venit Nicușor Dan la conducerea instituției,lucrurile s-au schimbat, dar s-a ajuns la cealaltă extremă că nu se mai dau avize la timp nici pentru copacii uscați sau cei care chiar au nevoie de intervenții la coroană, fiind un blocaj la nivelul municipalității, arată HotNews.ro.
În perioada 2021-2023 au fost depuse la Primăria Capitalei peste 20.000 de cereri de toaletare și defrișare arbori, iar municipalitatea a emis 1.400 de avize, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. De exemplu, peste 20 de copaci din Parcul Motodrom, din Sectorul 2 al Capitalei, uscați de 3 ani, nu au primit nici acum aviz de defrișare.
Câte cereri de toaletare și defrișare a primit Primăria Capitalei și la câte a răspuns
La nivelul anului 2021 au fost înregistrate 7.614 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare și defrișare. Municipalitatea a emis doar 149 avize prin care s-a avizat toaletarea a 131 arbori, defrișarea unui număr de 977 arbori și transplantarea a 62 de arbori, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei.
La nivelul anului 2022 au fost înregistrate 9.522 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea acestor avize. Au fost emise 1.198 avize prin care s-a avizat toaletarea a 2.325 arbori, defrișarea a 1.573 și transplantarea unui număr de 20 exemplare, sunt informațiile furnizate de municipalitate.
La nivelul anului 2023, până în luna mai, au fost înregistrate 3.180 solicitări ale persoanelor fizice și juridice privind emiterea avizelor de toaletare/defrișare, au fost emise 61 avize prin care s-a avizat toaletarea a 347 exemplare arbori și defrișarea a 388.
Faptul că avizele nu se mai emit pe bandă rulantă, iar Primăriile de Sector nu mai sunt lăsate să toaleteze după bunul plac, așa cum se întâmpla până acum, este un lucru bun, însă Primarii de Sector se plâng că municipalitatea emite greu sau nu emite deloc nici avize pentru arborii uscați sau cei care prezintă un pericol.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că are depuse la Primăria Capitalei peste 1.600 de avize de defrișare și toaletare fără răspuns.
- „La fiecare furtună, serioasă sau nu, pornesc alarmele interne. Nu știm dacă o să cadă un arbore sau doi sau zece. Nu știm dacă o să avem pagube materiale sau, Doamne ferește, vreo persoană rănită. Echipele stau în așteptare și începe cursa prin oraș pentru degajarea pomilor căzuți.
- Acum bate vântul destul de puternic, s-au prăbușit deja patru arbori mari și avem pagube materiale consistente. Mai multe mașini au fost avariate. Toți aveau cerere pentru aviz de defrișare. Aceste incidente puteau fi prevenite.
- Cer Primarului General, încă o dată, să elibereze avizele de defrișare. Avem 1.624 solicitări și toți acești copaci periculoși cad, rând pe rând, la fiecare furtună”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook, pe 19 mai, când în București a avut loc o furtună.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, este în aceeași situație, acuzându-l în mod public, în mai multe rânduri pe primarul Nicușor Dan că blochează lărgirea străzii Valea largă, fiindcă de peste 1 an nu emite aviz de defrișare pentru cei 400 de arbori care trebuie tăiați pentru lărgirea arterei.
Primăria Sectorului 6 a depus cerere de defrișare pentru circa 650 de arbori, majoritatea uscați, aflați în tot sectorul și toaletarea a 10.000 de arbori, dar a primit doar câteva avize.
- „Din anul 2022 și până în acest moment am trimis 505 cereri de defrișare pentru 653 de arbori care sunt uscați, cei mai mulți dintre ei, sau alții pun în pericol siguranța cetățenilor. Și am depus 725 de cereri pentru toaletarea a aproximativ 10.000 de arbori.
- O cerere are mai mulți arbori, și la fiecare caz avem fotografii cum arată copacul, ce probleme are. Până acum am primit doar 174 de avize în total – 141 pentru defrișare și 33 pentru toaletare. Asta înseamnă nimic raportat la cât am cerut.
- Nu am primit nicio explicație de la PMB pentru aceste întârzieri, iar pericolele sunt diverse. În primul rând sunt arbori putreziți pe interior și la vijelii pot cădea, la toaletare avem probleme cu arborii care maschează semnele de circulație și mai sunt acei copaci care dau cu crengile în geamurile apartamentelor și le pot sparge.Cetățenii ne fac solicitări, ne trimit petiții și noi nu le putem răspunde”, a explicat Ciucu pentru HotNews.ro.
Am întrebat la Primăria Capitalei de ce s-au blocat lucrurile.
Într-un răspuns scris transmis HotNews.ro, reprezentanții instituției spun că la fiecare solicitare trebuie făcute verificări în teren, iar avizul trebuie semnate de primarul general.
- „Petițiile înregistrate la nivelul Serviciului Avize și Acorduri prin care persoanele fizice/juridice solicită emiterea avizului de specialitate respectiv toaletare/defrișare (prin petiții se solicită la modul general emiterea avizului de toaletare/defrișare astfel încât nu se poate face o departajare a solicitărilor pe categorii, avizul de toaletare sau defrișare se întocmește ulterior vizitei în teren) se află în diferite stadii de analiză și lucru, având în vedere faptul că sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și analizarea acestora și solicitarea de completări ale documentației, unde este cazul.
- Precizăm că avizele de specialitate propuse de către experții Serviciului Avize se aprobă de către Primarul General, conform procedurii de lucru a serviciului”, este răspunsul trimis de reprezentanții Primăriei Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Ei susțin că s-au făcut mai mulți pași pentru deblocarea situației, de exemplu, pentru îndepărtarea crengilor uscate și pentru toaletarea arborilor care blochează circulația mijloacelor de transport în comun fiind emise niște avize generale.
„Pentru a fluidiza procesul de emitere al avizelor, în data de 05.10.2022 Primarul General al Municipiului București a emis adresa cu nr. 145426, care a fost transmisă tuturor administratorilor legali de spații verzi publice și private din municipiul București, prin care, până la emiterea Regulamentului privind intervenția asupra arborilor din Municipiul București, a dispus mai multe măsuri obligatorii privind modul de transmitere a solicitărilor de toaletare/defrișare și două tipuri de intervenții cu caracter de aviz general, în baza cărora administratorii de spații verzi au obligația de a realiza anumite lucrări de întreținere a vegetației dendrologice fără a fi necesară avizarea punctuală din partea Direcției de Mediu, respectiv: Aviz general pentru înlăturarea ramurilor uscate, frânte sau fisurate; Aviz general de intervenție asupra vegetației care afectează siguranța rutieră”, se mai arată în răspuns.
În contextul blocajului de la Primăria Capitalei, primarii caută soluții în altă parte.
- „Sunt două căi legale prin care se mai pot toaleta/defrișa arborii. Una dintre primăriile de sector cred că a dat în judecată PMB și a obținut o ordonanță preşedinţială, nu știu dacă a și pus-o în practică, iar noi, la Sectorul 6, printr-o hotărâre a Grupului Local pentru Situații de Urgență am obținut acord de defrișare pentru acele cazuri unde pericolul de prăbușire este iminent.
- În metodologia situațiilor de urgență nu se pune doar problema de a repara ceva după ce se produce o calamitate, există și componenta de prevenție. În lipsa acțiunii PMB, care pune în pericol siguranța cetățenilor, noi am decis să convocăm Comitetul Local pentru Situații de Urgență și să tratăm acest lucru ca pe o urgență pentru a defrișa acei arbori care sunt uscați, putreziți și care pot oricând să cadă. Comitetul a votat această decizie, iar în baza ei ADP-ul intervine când este cazul”, a explicat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.
În ultimii 10 ani, mii de arbori din București s-au uscat după ce au fost toaletați barbar de administrația locală din București. HotNews.ro a scris de-a lungul timpului zeci de articole despre acestă situație.
Toaletarea arborilor este și o afacere bănoasă pentru firmele care au contracte cu primăriile pentru întreținerea spațiilor verzi. Întâi se dau bani pentru toaletare, apoi pentru defrișarea arborelui uscat, apoi pentru scoaterea rădăcinilor, apoi pentru achiziționarea și plantarea noului copac.