Cum să dormi bine, deși este caniculă. Sfaturi care îți pot face somnul confortabil

E dificil să dormi neîntrerupt o noapte întreagă odată canicula instalată. Nu putem să adormim, ne trezim frecvent, iar venirea dimineții devine un moment detestabil. În plus, situația riscă să dureze: odată ce încălzirea climatică își va face tot mai simțite efectele, valurile de căldură vor fi tot mai dese și mai lungi, scrie digi24.ro.

Dar lucrurile pot fi mai puțin tragice. Iată câteva sfaturi:

Când e cald, somnul nostru este mai puțin bun. Asta pentru că temperatura noastră corporală se reglează mai dificil. Crește în ultima fază a unui ciclu de somn (somnul paradoxal), ceea ce provoacă trezirea, fie și în toiul nopții. Prin urmare, obiectivul trebuie să fie scăderea temperaturii corpului, pentru a avea o noapte dormită cap-coadă.

Pregătirea camerei

În timpul zilei, închideți ferestrele pentru a evita transformarea locuinței dumneavoastră într-o adevărată seră. Acest gest simplu vă permite să scădeți temperatura interioară chiar și cu 10 grade. Noaptea, atmosfera umedă este cea mai bună pentru somn. Fără a vă transforma camera în piscină, puteți amplasa în cameră un recipient plin cu apă, să întindeți un cearceaf umed sau să pulverizăm apă pe draperii.

În locurile cu adevărat sufocante se poate folosi un ventilator plasat în spatele unui recipient umplut cu gheață. Face minuni. Aerul bate pe gheață, camera se răcorește și dă și o senzație de umiditate.

Când vă băgați în pat, sigur că e cazul să uitați de pături și pilote de iarnă. Sunt de preferat cearșafurile din bumbac, pentru că păstrează răcoarea și lasă pielea să respire. La fel și pernele. Unele au umpluturi care lasă aerul să treacă și rețin mai puțin căldura decât altele. E vorba în special umpluturile bio, de alac sau hrișcă.

Pregătirea corpului

Prima recomandare pe timp de caniculă: beți apă. Și nu numai seara, înainte de culcare, ci pe durata întregii zile. Luați-vă o sticlă cu apă și puneți-o în apropierea patului, pentru a evita să vă sculați din pat și să mergeți în bucătărie, dacă vi se face sete în timpul nopții.

Cina trebuie să fie ușoară, pentru că digestia face să crească temperatura corporală. În plus, nici nu riscați să vi se facă sete dacă e vorba de o digestie scurtă. Mâncați alimente proaspete, crudități, legume, pește sau carne albă. Ar fi bine să uitați și de paharul cu alcool, pentru că și alcoolul crește temperatura corpului.

Chiar înainte de a vă băga în pat, puteți face un duș cu apă călduță. Vă permite să vă hidratați pielea. De aceea, nu vă ștergeți chiar bine-bine după ce ieșiți de sub duș.

În schimb, evitați dușul cu apă rece. Nu va face decât să vă scadă pe moment, brusc, temperatura corpului, dar corpul va încerca să restabilească o temperatură medie, rezultatul fiind că vă veți încălzi în loc să vă răcoriți.

Nu vă culcați prea devreme

Un somn mai scurt și mai eficient este mai benefic decât unul lung, dar cu frecvente întreruperi. Prin urmare, puteți amâna un pic ora de culcare. Înainte să vă băgați în pat, pulverizați apă pe cearșafuri, pernă, gât, față și restul corpului, pentru a accentua impresia de răcoare. Păstrați tot timpul în minte ideea că trebuie să faceți în așa fel, încât să încercați să vă reduceți temperatura corporală.

Ce facem cu bebelușul?

La fel ca pentru restul familiei, bebelușul trebuie pus într-o cameră răcorită, dar răcorită după sfaturile de mai sus. Aerul condiționat și ventilatorul nu au ce căuta în camera bebelușului.

Climatizarea usucă aerul, or bebelușul are nevoie de aer umidificat pentru a respira bine. E bine de evitat și ventilatorul lăsat să meargă toată noaptea, pentru că bebelușului i s-ar putea face frig. Cei mici nu-și pot regla singuri temperatura corporală. Pentru a-i răcori, se poate folosi un umidificator sau li se pulverizează apă pe corp. Se poate trece, de asemenea, peste corpul lor o mănușă de baie umedă.

În ceea ce privește ținuta ideală de noapte pentru copilași e suficient un body cu mâneci scurte, din bumbac. Bebelușul nu va petrece neapărat o noapte mai bună dacă este lăsat doar în pampers. Bumbacul body-ului lasă aerul să treacă și absoarbe transpirația. Evident, nu îl vom pune într-un sac de dormit.

Copilul poate fi trezit de peste șase ori pe noapte pentru a-i da să bea apă. Nou-născuților nu li se va da decât lapte pe durata zilei sau mici cantități de apă, la temperatura camerei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati