Cum să lucrezi de acasă fără să o iei razna. Sfaturi utile pentru productivitate sporită

Epidemia de coronavirus şi măsurile de izolare luate în majoritatea ţărilor, cu scopul descurajării interacţiunilor sociale determină tot mai multe companii să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de la un nou tip de birou: cel de acasă.

Astfel, cei obişnuiţi deja cu munca „de acasă” au câteva sfaturi pentru cei care experimentează, pentru prima oară acest tip de activitate, potrivit Digi24.

Sfatul 1: Ia o pauză

Să recunoaştem deschis: nimeni nu lucrează opt ore, pe ceas, non-stop, la birou. Există pauze de cafea, plimbări agale până la cantina unde se mănâncă prânzul, sau momente în care pur şi simplu stai de vorbă cu ceilalţi colegi de birou.

Iar faptul că lucrezi de acasă nu înseamnă că nu îţi poţi permite astfel de pauze sau momente de respiro.

Dacă apeşi, din când în când, butonul „Pauză”, acest lucru s-ar putea chiar să-şi mărească productivitatea.

„Luarea unei pauze te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să găseşti eventuale răspunsuri la problemele tale”, a declarat, pentru CNN, Julie Morgenstern, autor al mai multor cărţi despre productivitate şi organizarea eficientă a timpului.

Sfatul 2: Alege-ţi un loc în casă de unde să lucrezi. Nu, patul din dormitor nu e bun pentru asta

Oricât de ciudat ar părea, lucratul de acasă reprezintă un „mediu diferit de muncă”. Un sfat important este ca angajaţii care lucrează de acasă să-şi găsească un spaţiu pe care să-l asocieze strict cu munca: o cameră distinctă, un anumit birou. Lucratul la laptop întins pe patul din dormitor nu este indicat.

„Păstraţi anumite spaţii din casă pentru activităţi care nu au nicio legătură cu munca”. „Este dificil să te relaxezi stând întins pe pat sau pe canapea, dacă asociezi astfel de locuri cu jobul”, a avertizat Morgenstern, care a adăugat că unele zone din casă trebuie să fie clar delimitate pentru muncă și, respectiv, pentru recreere ori relaxare.

Sfatul 3: Nu vei mai pierde timp cu mersul la muncă și întorsul acasă. Profită de asta ca să stai mai mult cu cei dragi

O bună parte din timpul alocat muncii la birou o reprezintă timpul pierdut în trafic, atunci când mergi dimineața spre serviciu și când te întorci seara acasă. Dar, dacă programul tău începe la ora 9, iar tu lucrezi de acasă, nu înseamnă că te poți trezi la 8:45.

„Folosește timpul pe care îl aloci, de regulă, dimineața deplasării până la serviciu, pentru a sta împreună cu ai tăi și cu familia”, a spus Morgenstern.

Iar atunci când ieși din tură, specialistul consultat de CNN este de părere că e bine dacă îți și schimbi hainele pe care le purtai cu altele, mai comode, „pentru a semnaliza astfel minții tale că ai terminat munca pe ziua respectivă”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati