Cum se calculează rata de infectare în Capitală. Precizările Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, vineri, câteva precizări referitoare la modul de calcul al indicelui de incidență la 14 zile, după problemele apărute în ultimele zile.

Reprezentantții grupului susțin că „cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13:00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării”.

Ei transmit că distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic.

„Astfel, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta.

Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive”, adaugă Grupul de Comunicare Strategică, condus de Andi Manciu.

Precizările au venit după ce în ultimele zile modul de calcul al ratei de infectare nu a fost foarte clar pentru opinia publică, ceea ce a dus la reacții vehemente, iar oamenii au cerut clarificări.

De ce este așa important acest indice

Acest indice este foarte important pentru că în funcție de el Guvernul ia decizii pentru protejarea populației. Practic, cu cât cifra este mai mare, cu atât măsurile devin mai multe și mai stricte. Conform legii, la un indice de infectare de peste 3, toate școlile se închid, iar masca devine obligatorie în aer liber.

Teoretic, pentru că practic, în cazul Capitalei, de exemplu, prefectul a spus că școlile din Capitală nu vor fi închise până când nu se va ajunge la o rată chiar mai mare de 3, mai exact la 3,4 la mia de locuitori, o rată care să se menţină pe parcursul a cel puţin 3 zile.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati