Cum se compară productivitatea și salariile din Vaslui cu cele din București

Inegalitatea economică în România este accentuată, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Astfel județele codașe din țara noastră cu un PIB pe cap de locuitor între 44-48% sunt județele Vaslui, Botoșani, Giurgiu. La polul opus se află București (280%), Cluj, Timiș și Brașov care ating valori între 116-145%.

Chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitor al României a avut o evoluție dinamică în ultimii ani, percepția generală a populației poate fi una mult mai negativă din cauza inegalităților economice regionale.

Performanța economică a județelor este foarte divergentă de la 44% (Vaslui) față de media națională a PIB-ului pe cap de locuitor, până la 145% (Cluj), respectiv 280% (București).

Județele cu o performanță economică mai ridicată pot oferi în general salarii mai mari angajaților.

Există câteva județe, precum Giurgiu, unde deși PIB-ul pe cap de locuitor este scăzut (48%), salariul mediu net este relativ mai ridicat (86%).

Exemple similare pot fi identificate pentru județele VS, BT, CL, SV și BC. Printre multiplele motive ale acestei discrepanțe subliniem salariile mai ridicate ale angajaților din sectorul public.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati