Cum se împart vaccinurile anti-COVID? Întâi la sectoarele economice, apoi la grupele de risc

Odată cu primirea noului vaccin anti-COVID, prioritate la vaccinare vor avea sectoarele economice, nu oamenii cu comorbidități, explică pentru EuropaFM locotenent colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care a fost desemnat să coordoneze campania de vaccinare împotriva COVID în România.

Astfel, deși autoritățile au dat asigurări în nenumărate rânduri că prioritate vor avea cadrele medicale și cei din ”zona de risc”, iată că, de fapt, se va ține cont în primul rând de nevoile statului de a proteja anumite activități și nu neapărat de protejarea anumitor persoane.

De fapt, președintele Iohannis și-a schimbat discursul abia ieri, odată cu numirea lui Valeriu Gheorghiță pentru această sarcină.

”În primă fază va fi vaccinat personalul medical, cel din educație, lucrătorii din energie, cei din furnizare de apă sau alimente”, spunea marți Klaus Iohannis.

Scopul? Protejarea activităților-cheie

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În același timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților-cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Astfel, în categoriile ”esențiale” intră angajații din domeniul transporturilor, din domeniul furnizării energiei, distribuție alimente, apă potabilă, managementul deșeurilor, siguranță, apărare națională.

Abia în etapa a doua ar putea fi vaccinate persoanele din grupele de risc și abia în a treia etapă vaccinul va fi disponibil pentru ”restul populației”.

Se caută lucrătorii esențiali

De fapt, prin ministere circulă deja o adresă menită să contabilizeze numărul persoanelor care intră la prima vaccinare.

”Vorbim de persoanele care nu poti fi înlocuite peste noapte, care au un anumit nivel de expertiză și în cazul în care se îmbolnăvesc e greu să găsești un înlocuitor pentru acea persoană. Și de asemenea, sunt activități care funcționează neîntrerupt.

Vă dau exemplul din domeniul energetic. Dacă la panoul de comandă de la Cernavodă sau de oriunde există o persoană care deservește această activitate și ea se îmbolnăvește, sau de la control trafic aerian, este foarte greu să găsești o persoană care să îndeplinească această atribuție, iar aceasta impactează în mod deosebit toată funcționearea, ele vin în cascadă”, explică medicul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati