Cum va arăta noul buletin cu CIP, care include amprente și imaginea facială

0
119

Din acest an, românii vor avea carte de identitate electronică, de mărimea unui card bancar. Documentul va fi valabil din luna august. În premieră, buletinul va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania.

„În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei”, a explicat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Cum va arăta noul buletin electronic, emis din 2 august

Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act. Primul buletin electronic va fi emis pe 2 august anul acesta, scrie Digi24.

„Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică”, mai spune chestorul Cătălin Giulescu.

Ce servicii sunt disponibile de la distanță cu buletinul cu CIP

Cei cărora le expiră actul de identitate vor primi noul buletin electronic și vor avea unele avantaje. Iar cei care nu doresc un document cu CIP, pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor.

„Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a mai precizat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

În premieră și copiii vor putea avea buletin electronic, indiferent de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.