Cum va fi vremea de Crăciun în țară și în Capitală

0
119
Unsplash

Românii care merg la munte de sărbători vor avea parte de zăpadă bună de schiat și chiar ninsori, la altitudini de peste 1.700 m, spune meteorologul Elena Mateescu de la Administrația Națională de Meteorologie. În schimb, la altitudini mai joase vor fi ploi sau cel mult lapoviță, pe fondul unei încălziri a vremii, explică aceasta.

Zăpada care s-a așezat în stațiunile montane va rămâne o bună perioadă de timp, a spus Elena Mateescu miercuri seară, la Digi24.

„Cu siguranță se va putea schia, stratul de zăpadă menținându-se, având în vedere că la munte va mai ninge și în următoarele zile și, nu în ultimul rând, și vremea deosebit de rece cu siguanță va permite menținerea stratului. (…)

Vor mai fi două nopți foarte geroase, chiar mai geroase decât pe parcursul nopții trecute sau în această dimineață (miercuri dimineață – n.r.), când am consemnat -22 de grade Celsius la Vârful Omu, -10 grade în Capitală. (…) Același lucru se va consemna și în dimineața zilei de Ajun, și chiar în dimineața de Crăciun, chiar dacă vremea se va încălzi apreciabil în toată țara, mai ales în ziua ajunului Crăciunului, a declarat Elena Mateescu.

Nici în acest an în București nu va ninge de Crăciun

Din cauza încălzirii, va ninge doar la munte, la peste 1.700 m, iar la altitudini mai joase vor fi ploi și lapoviță, poate chiar polei. De Crăciun și Revelion vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru finalul lunii decembrie, în linie cu statistica ultimilor ani, a precizat meteorologul ANM.

„În zonele mai joase de relief, inclusiv în Capitală, nu ne vom bucura de sărbătoarea Crăciunului de un strat de zăpadă, să ne aducă aminte de timpurile de dinainte de ’90. Din statistica meteorologică a ultimului deceniu, în șapte ani din cei zece ani din intervalul 2011-2020, în perioada sărbătorii Crăciunului și chiar a trecerii dintre ani am înregistrat temperaturi cu mult mai ridicate decât perioadele specifice, temperaturi de până la 19-20 de grade Celsius.

De această dată, 13-14 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu pentru sfârșitul unei luni decembrie în țara noastră”, a mai arătat meteorologul Elena Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.