Cum vor schimba Covid 19 și telemedicina consultațiile neurologice

Clinica de neurologie Neuroaxis a lansat a treia ediție Neuroaxis Talks – Telemedicina. Au participat la webinar Dr. Dan Mitrea, medic neurolog, Mircea Popa, co-fondatorul platformei Medicai (platformă online destinată transferului de fișiere mari și comunicări între medici) și Cristina Vlădău, pacient neurologic și Vice-Președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN). Împreună au explicat publicului larg ce înseamnă telemedicina, cum se face și ce beneficii are.

„Pandemia Covid 19 a creat o presiune imensă asupra infrastructurilor de asistență medicală existente în întreaga lume. Telemedicina era pe trend ascendent însă, fără catalizatorul Covid 19, probabil că nu ar fi luat un avânt așa puternic. Dacă în alte țări exista deja o legislație cu privire la consultațiile online, la noi abia acum a fost reglementată. Este un teren în plină explorare pentru România, o metodă care e nevoie să se dezvolte rapid, pentru binele pacienților.

Din moment ce facilitățile de asistență medicală sunt axate pe tratarea pacienților cu coronavirus, tratamentele pentru alte boli au stagnat. În acest context, telemedicina a permis profesioniștilor din domeniul medical să se asigure că pacienților cu afecțiuni cronice și alte afecțiuni grave li se oferă îngrijirea medicală necesară și în timpul pandemiei. În cele din urmă, consultațiile online au protejat în egală măsură personalul medical, ceea ce a sporit șansele la o mai bună funcționare a sistemului”, Dr Dan Mitrea, medic neurolog si fondatorul Neuroaxis.

Cu doar câteva luni înainte de pandemie, o consultație online în neurologie era considerată o raritate. Astăzi este o necesitate. Majoritatea medicilor neurologi de la Neuroaxis se pregătesc să ofere îngrijire medicală virtuală. Se folosesc de unelte tehnologice, de platforme online, citesc cu atenție legislația și își recalibrează coordonatele unei consultații fizice astfel încât, atunci când întâlnirea este virtuală, actul medical să nu aibă deloc de suferit.

Cu toate acestea, consultațiile online prezintă anumite limitări în funcție de specializare și de afecțiunea în cauză. Nu toate cazurile pot fi evaluate prin telemedicină, însă controlul ulterior al pacientului deja diagnosticat este mult mai facil în acest fel.

Din ce în ce mai multe specializări adoptă acest mod de interacțiune medic-pacient. Psihiatria era până de curând specializarea medicală în care se făceau cele mai multe consultații online în SUA. Din 2017, însă, a trecut de pe locul întâi pe locul cinci, conform FH Healthcare Indicators. De altfel, 60% dintre pacienții americani au declarat pentru un sondaj realizat de American Well că sunt dispuși să apeleze la o consultație la distanță în cazul în care suferă de o afecțiune cronică precum diabet, probleme cardiace sau neurologice.

De ce preferă pacienții consultații online

Cele mai frecvente motive pentru care aceștia preferă o consultație online în defavoarea uneia fizice sunt durata prea mare până la disponibilitatea unui anumit medic, faptul că sunt prea ocupați și timpul petrecut în trafic până la cabinet este prea lung sau greutatea de a se deplasa singuri până la cabinet din cauza problemelor de sănătate, cum ar fi cele care țin de tulburările de mișcare, epilepsie sau demențe. În ultimul an, tuturor acestor motive li s-a alăturat Covid 19. Însă, odată pandemia trecută, pacienții vor dori să păstreze opțiunea unei consultații făcute din confortul propriei case, fără un stres suplimentar cum ar fi drumul lung până la cabinet sau găsirea unui însoțitor, estimează specialiștii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati