Curtea de Apel București a constatat ca fiind „încetat de drept” sechestrul pe terenurile din Băneasa ale magnatului Puiu Popoviciu

1
475
sursa foto: Unsplash

Curtea de Apel București a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de DNA în 2012 asupra terenului de 220 de hectare din Băneasa deținut de companiile magnatului Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, terenuri pe care se află MALL Băneasa, IKEA și Ambasada SUA – potrivit unei decizii a CAB din 4 ianuarie 2024.

Potrivit g4media.ro decizia nu e definitivă și a fost luată de Liana Arsenie, președintele CAB care rejudecă dosarul Băneasa. ”Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”.

Care ar fi motivarea

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Acest articol a intrat în vigoare în urmă cu 3 ani, prin legea nr. 6 din 18 februarie 2021.

Cine ar fi responsabil

În 2021, latura civilă a dosarului Băneasa privind confiscarea terenului din Băneasa de la Puiu Popoviciu era la judecătoarea Nadia Guluțanu. În decembrie 2022, ea a fost exclusă însă din magistratură, iar dosarul a ajuns la alți magistrați și, în final, la judecătoarea Liana Arsenie, pe atunci vicepreședinte al CAB.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală de condamnare a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de detenție din 2017, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire, iar apoi latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate, au explicat aceleași surse. ”Până în iunie 2024 suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.