D.G.A.S.P.C. Sector 2 deschide un centru de criză pentru adulții cu dizabilități

D.G.A.S.P.C. Sector 2 deschide Centrul de Criză pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ce are ca scop furnizarea de servicii sociale pe o perioadă de timp determinată, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi.

”În societatea contemporană, aflată într-o continuă tranziţie şi schimbare, rolul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 devine din ce în ce mai important pe zi ce trece. Nivelul de trai tot mai fluctuant, dificultăţile cu caracter economic şi social fac ca profilul celor care au nevoie de serviciile furnizate de D.G.A.S.P.C. Sector 2 să se modifice permanent, astfel că acţiunile întreprinse trebuie să dobândească un grad ridicat de adaptabilitate și de flexibilitate.”, transmite Primăria Sectorului 2, într-un comunicat de presă.

Aşa cum s-a putut observa, a crescut numărul vârstnicilor aflaţi la limita subzistenţei, motivele fiind foarte variate dar, în acelaşi timp, imposibil de evitat: reducerea veniturilor în urma pensionării, îmbolnăviri repetate ale persoanelor vârstnice, decesul unuia dintre soţi etc. Pentru cei vârstnici cu probleme de sănătate şi cei care sunt dependenţi din punct de vedere fizic, trebuie asigurate îngrijiri de sănătate adecvate şi suport conform necesităţilor pe care, în unele cazuri, familia nu le poate asigura.

Aceste persoane necesită intervenție imediată în vederea reducerii riscurilor de degradare ireversibilă a stării de sănătate sau chiar de deces. De asemenea, de cele mai multe ori, din cauza afecțiunilor multiple existente, aceste persoane sunt eligibile a fi încadrate în grad de handicap.

De asemenea, fenomenul persoanelor adulte fără adăpost este în creștere. O parte dintre acestea au rămas fără adăpost deoarece imobilele fostelor case naționalizate au fost revendicate de către proprietari, iar locatarii au fost evacuați. În multe cazuri, persoanele fără adăpost ajung în stare de degradare fizică și, implicit dependente de îngrijiri care se acordă în sistem rezidențial.

O altă categorie de persoane asistate social este aceea a persoanelor cu dizabilități, transmite PS2.

Conform statisticilor în domeniu, 96% dintre aceste persoane trăiesc în afara instituțiilor de protecție socială. Acestea sunt îngrijite în familie, de părinți cu vârste înaintate, care reușesc tot mai greu să facă față nevoilor speciale ale copiilor lor, sau beneficiază de serviciile acordate de asistentul personal. În momentul în care persoanele cu dizabilități pierd sprijinul familiei sau al asistentului personal, acestea se află într-o situație de risc social major necesitând acordarea de urgență a îngrijirilor în cadru instituționalizat, până la identificarea unei alte măsuri de protecție socială.

Astfel, din experiența D.G.A.S.P.C. Sector 2 a rezultat necesitatea creării unui serviciu complementar celor deja existente, care să vină în întâmpinarea nevoilor unor astfel de persoane, facilitând accesul persoanelor adulte aflate în risc social major la servicii socio-medicale oferite în sistem rezidențial, pe o perioadă limitată de timp. După această perioadă, persoana urmează să fie reorientată către servicii sociale adaptate nevoilor sale.

Astfel, a luat naștere Centrul de Criză pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ce are ca scop furnizarea de servicii sociale pe o perioadă de timp determinată, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în situaţii critice de viaţă (îmbolnăvire subită, accident sau deces al asistentului personal, al asistentului personal profesionist, evacuare din locuinţă etc.) și ale persoanelor adulte care nu se pot îngriji și care necesită intervenție de specialitate în regim de urgență, eligibile pentru a fi încadrate în grad de handicap, în vederea salvării vieţii, dar şi menţinerii potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării.

  • Beneficiarii serviciilor sociale acordate de Centrul de Criză pentru Persoane Adulte cu Dizabilități sunt persoane adulte cu dizabilități, aflate în situaţii critice de viaţă (îmbolnăvire subită, accident sau deces al asistentului personal/a asistentului personal profesionist, evacuare din locuinţă, calamitate naturală etc.), inclusiv cele cu handicap psihic și/ sau mintal, în situaţii excepţionale, în scopul salvării vieţii, beneficiarii sunt persoane adulte care nu se pot îngriji și care necesită intervenție de specialitate în regim de urgență, eligibile pentru a fi încadrate în grad de dizabilitate, inclusiv cele diagnosticate cu boli psihice și/ sau mintale.

În Centrul de Criză pentru Persoane Adulte cu Dizabilități vor fi incluşi maximum 4 beneficiari simultan.

În vederea îndeplinirii obiectivelor Centrului de Criză pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, asigurăm servicii de specialitate, conform legislației în vigoare în urma evaluării psiho–socio–medicale și asigurării managementului de caz prin intermediul echipei multidisciplinare. Serviciile vor fi acordate în baza unui plan personalizat, activitatea fiind în permanenţă monitorizată pentru a fi conformă cu standardele de calitate existente în domeniu, arată sursa citată.

Totodată, echipa multidisciplinară sprijină beneficiarii în vederea obţinerii actelor de identitate, a certificatelor de încadrare în grad de handicap, a drepturilor de pensie, precum și în vederea înscrierii pe listele de capitație ale unui medic de familie, după caz.

De asemenea, activităţile de îngrijire sunt realizate de către personalul angajat din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 2. Desfășurarea activităților zilnice în cadrul centrului de criză sunt asigurate de către persoanalul de specialitate, care este alcătuit din 4 infirmiere şi un inspector de specialitate.

Asistența medicală este asigurată de către un asistent medical din cadrul Serviciului Ambulanța Socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 2 prin vizite de două ori pe zi. În anumite situații, în funcție de cazuistică, beneficiarii vor fi transportați în cadrul spitalelor în vederea efectuării analizelor medicale necesare acordării de servicii sociale în sistem rezidențial adaptate nevoilor sale.

În același timp, asistența psihologică este asigurată de către un psiholog din cadrul Serviciului Ambulanța Socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 2, iar hrana va consta în 3 mese principale și 2 gustări.

Prin urmare, crearea unui centru de criză pentru persoane adulte cu dizabilități cu o capacitate de 4 locuri pentru persoanele aflate în risc social major, dependente de asistenţă şi îngrijire este rezultatul așteptat de către D.G.A.S.P.C. Sector 2 pentru îndeplinirea misiunii de salvare a vieții acestora.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati