Dacian Cioloș, mesaj despre alegerile din Polonia: „Iată că și în Polonia se dovedește că nu sondajele hotărăsc cine câștigă în alegeri, cei care decid sunt doar cetățenii”

1
244
Foto: Facebook / Dacian Ciolos

Dacian Cioloş transmite un mesaj cu ocazia controverselor legate de alegerile din Polonia. Europarlamentarul Reper spune că sondajele nu sunt relevante şi alegerile de anul acesta au demonstrat acest fapt.

„Iată că și în Polonia se dovedește că nu sondajele hotărăsc cine câștigă în alegeri, cei care decid sunt doar cetățenii.

Și orice monstru electoral, oricât de puternic ar părea, poate fi învins dacă participarea la vot este mare. Iar polonezii au mers la vot într-un număr de invidiat, făcând un serviciu atât țării lor, cât și democrației liberale.

Îl felicit pe Donald Tusk, un proeuropean fără dubii, fost lider UE, care s-a întors acasă și a energizat opoziția chiar dacă personal a avut de îndurat în ultimii ani calomnii și acuzații nedrepte și fantasmagorice precum că este vândut Bruxelles-ului și Berlinului sau trădător de țară. Îi felicit și pe colegii liberali de la Polska 2050, din grupul Renew Europe, care au dat polonezilor ocazia să voteze alianța „A treia cale” și care pot acum fi parte din noul guvern de la Varșovia.

Victoria opoziției din Polonia este și o lecție pentru noi, una de anduranță în fața populismului, una despre speranța că atașamentul față de valorile democratice europene care aduc prosperitate nu se negociază și nu se nuanțează, chiar dacă temporar poți pierde capital politic în fața discursurilor demagogice.

Odată cu rezultatul din Polonia, se deschide calea unei colaborări între noi și polonezi care poate susține cu forță punctul de vedere est-european în UE. Pentru asta e nevoie ca și la București să existe parteneri de încredere care nu doar să se rățoiască spre UE la televizor, ci să aibă cunoștințele, relațiile și forța de negociere pe care o țară puternică precum România le oferă”, spune Dacian Cioloș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.