Dan Barna anunţă că vârsta de pensionare ar putea fi stabilită în funcţie de speranţa de viaţă

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR-Plus, a anunţat, în cursul zilei de joi, că vârsta de pensionare ar putea fi stabilită în funcţie de speranţa de viaţă.

Barna nu a vrut să confirme posibilitatea ca vârsta de pensionare să crească ci a precizat doar că „România are nevoie de o nouă lege a pensiilor. Asta nu înseamnă că vârsta de pensionare creşte, dar acest element trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă”.

Conform Agerpres, Barna a pus declaraţiile sale pe seama faptului că „este o politică la nivel european, pentru că speranţa de viaţă a crescut peste tot”, dar şi pe ideea că „s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10-15 ani”.

”Sistemul de pensii riscă să devină nesustenabil”

Vicepremierul Dan Barna susţine că „sistemul de pensii nu poate să rămână sustenabil fără unele modificări. Este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem şi sunt convins că toţi românii înţeleg asta, în condiţiile în care astăzi suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă şi să recalculăm punctul de pensie, având acest mecanism care creează dezechilibre”.

Barna a adus aminte şi de „acele generaţii numite decreţei” şi a afirmat că „sistemul nu poate să rămână unul sustenabil în condiţiile în care şi acele generaţii se îndreaptă spre vârsta de pensionare”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati