Dan Tudorache acuză o firmă că depozitează ilegal gunoiul pe o suprafață de câteva hectare

Firma Iridex depozitează abuziv deşeuri pe o suprafaţă de 53.000 mp (adică peste 5 ha), teren aparţinând domeniului public pentru care nu are acte, transmite, printr-un comunicat, Primăria Sectorului 1.

Primăria spune că acest fapt rezultă dintr-o expertiză topometrică realizată, la solicitarea Primăriei Sectorului 1, de către un expert autorizat.

Primăria Sectorului 1 se află de doi ani în proces cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Groapa de gunoi IRIDEX (Dosar nr. 15248/3/2018). În ciuda faptului că avocaţii Agenţiei şi cei ai IRIDEX s-au opus oricăror expertize solicitate de către Primăria Sectorului 1, instanţa a aprobat, printre altele, şi expertiza topometrică pentru stabilirea suprafeţei şi volumului gropii de gunoi IRIDEX-Chiajna.

Primăria Sectorului 1 cunoştea că IRIDEX depozitează deşeuri pe o suprafaţă de 16.5ha, teren concesionat de la Chiajna şi pe încă aproape 10 ha teren, proprietatea sa privată, deşi depozitarea deşeurilor pe un teren privat încalcă legislaţia în vigoare, respectiv art. 9, alin. 3 din HG nr. 349/2005. Tocmai din acest motiv, administraţia locală a solicitat în instanţă anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu obţinută de IRIDEX.

„Rezultatele expertizei depăşesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafeţele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public şi 10 ha teren privat), firma IRIDEX depozitează ilegal deşeuri pe alte 5 ha de teren care aparţin statului. Calitatea aerului din Bucureşti nu se îmbunătăţeşte numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declaraţii de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acţiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm. Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacţioneze la acest atentat la sănătatea bucureştenilor şi să ia urgent măsurile care se impun”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Expertul parte IRIDEX, referindu-se la suprafaţa de 5 ha, a susţinut că este vorba despre o eroare materială. Ne întrebăm, în mod legitim, cum poate ocupa cineva, persoană fizică sau juridică, o suprafaţă imensă de teren aparţinând statului, fără să observe nimeni, în condiţiile în care, atunci când s-au concesionat cele 16,5 ha, acestea au fost predate cu Proces-Verbal de predare-primire între Chiajna şi IRIDEX.

Putea să fie vorba despre o eroare materială dacă ar fi fost doar o cifră scrisă greşit pe o hârtie, fără a produce consecinţe, cum a fost cazul Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 15, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru acelaşi operator IRIDEX, în care volumul depozitului menţionat a fost majorat cu 1.500.000 mc (de la 4.500.000 mc la 6.000.000 mc) dintr-o „regretabilă eroare”, corectată ulterior, în 2017, la insistenţele Primăriei Sectorului 1.

Dar, dacă vorbim de 53.000mp pentru ocuparea cărora nu s-a plătit redevenţa către statul român timp de 20 de ani, acest lucru nu se poate numi în niciun caz eroare materială.

„În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecinţe ale căror gravitate nici măcar nu le putem anticipa, legate de mediu şi de afectarea sănătăţii cetăţenilor din Bucureşti şi din Ilfov. Neexistând o Autorizaţie de Construire şi pentru suprafaţa acoperită abuziv, nu ştim dacă înainte de a se depozita deşeuri pe aceste zeci de mii de metri pătraţi s-au respectat normele pentru protecţia mediului, cum ar fi: izolarea terenului pentru a evita poluarea solului şi a pânzei freatice, drenajul levigatului etc”, a mai precizat primarul Dan Tudorache.

Expertiza menţionată mai sus a fost trimisă în cursul zilei de ieri Ministerului Mediului unde a fost înregistrată cu nr. 67724/09.01.2020.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati