Dan Vîlceanu anunță că România pierde 2 miliarde de euro din PNRR

Dan Vâlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) va scădea cu două miliarde de euro pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.

Dan Vîlceanu a anunțat că România va pierde circa 2 miliarde euro din PNRR, exclusiv pe partea de granturi, deci banii nerambursabili.

Aceasta pierdere va fi anunțată la jumătatea anului de către Comisie, urmare a aplicării sistemului de alocare efectivă a Mecanismului de Redresare și Reziliență care prevede că suma finală alocată unei țări ține cont de contracția PIB 2020-2021.

Noi am fost „fantastici” și am crescut

Prin urmare, o contracție mai mică înseamnă primirea de mai puțini bani, pentru că se presupune că situația e mai bună. Ori, dacă noi am fost „fantastici” și am crescut (pe datorie și inflație) o să primim mai puțini bani în urma aplicării algoritmului.

”Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. Şi în momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro”, a spus joi Dan Vîlceanu într-un briefing de presă, potrivit G4Media.ro.

Până acum au venit aproape 3 miliarde de euro, dar stau nefolosiți la acest moment, tot din cauza incapacității guvernului de a-i pune în mișcare. Acum, la începutul anului ar fi trebuit să înceapă să fie cheltuiți, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati