Primarul Sectorului 5, Daniel Florea a declarat, într-o conferinţă de presă, că aprobarea Planului Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 5 a generat investiţii private noi de 1,1 miliarde de euro. La acestea se adaugă Certificate de Urbanism pentru dezvoltarea urbană din zona Antiaeriană, emise de Primăria Sectorului 5, care totalizează investiţii publice şi private de alte 1,8 miliarde de euro.
„Am lucrat la PUZ-ul Sectorului 5 2 ani şi acesta a fost aprobat. Din momentul aprobării, am primit foarte multe solicitări de emitere de certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru investiţii private care, în acest moment, cumulează 1,1 miliarde de euro. La acestea, se adaugă investiţiile din zona Antiaeriană, pentru care am emis deja certificatele de urbanism şi care totalizează peste 1,8 miliarde de euro”, a declarat primarul Sectorului 5.
Totodată, Daniel Florea a arătat faptul că noile investiţii private vor aduce la bugetul Sectorului 5 peste 60 de milioane de lei pe an, din impozite şi taxe locale, în condiţiile în care Sectorul 5 are, în acest moment, cele mai mici încasări la bugetul local, din cauza terenurilor libere şi ale proprietăţilor deţinute de instituţii de stat, care nu plătesc impozite.
„Faţa Sectorului 5 se va schimba în bine în perioada imediat următoare, pentru că toate aceste investiţii vor genera dezvoltare pe toate planurile. Acest PUZ, datorită reglementărilor pe care le conţine, majorează valoarea terenurilor din Sectorul 5 cu o marjă cuprinsă în 50% şi 100% şi, din estimările specialiştilor, va majora valoarea apartamentelor şi a caselor de locuit cu aproximativ 20%”, a menţionat Daniel Florea.
Planul Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 5 prevede:
– peste 252 ha de spaţii verzi amenajate;
– 6 parcuri noi în zona Antiaeriană;
– peste 600.000 de arbori şi arbuşti în noile parcuri;
– cel mai amplu proiect de amenajare de spaţiu verde din jurul Palatului Parlamentului (Parcul Academiei, Parcul Pantheon, Parcul Valorilor);
– cel mai mare parc central din Bucureşti – 80 ha;
– 3 baze sportive noi – 21,64 ha;
– Parcul Bulevardul Şinei – sistem de 5 parcuri liniare – 1,46 ha;
– Parcul Apeductului – 3 zone de parcuri – 48,19 ha;
– grădini publice noi între blocuri – 50 ha;
– 4.000 de arbori propuşi spre plantare de-a lungul inelului median;
– minimum 50% spaţiu verde în zona Antiaeriană;
– artere de circulaţie – propunerea de închidere a inelului median – 7 km, conectivitate între Sectorul 4, Giurgiului şi Sectorul 6, Ghencea;
– 122 de artere noi – 58 km de legătură între cartiere nou constituite;
– 143 de artere modernizate sau lărgite, cu pasaje subterane şi supraterane;
– 2 park & ride – parcări subterane/supraterane;
– 10 km de linii noi de tramvai.