Daniel Funeriu: „Se ştie că un an de şcoală înseamnă aproximativ 40 de puncte PISA”

1
250

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a declarat miercuri, despre rezultatul testelor PISA:, că ”suntem praf” şi că ”părinţii României, astăzi, sunt pe cont propriu şi au trei soluţii: meditaţii, meditaţii şi meditaţii, pentru că sistemul nu este alături de ei. Funeriu a mai arătat că statul are obligaţia să dea vouchere pentru educaţie şi să investească în creierii copiilor, nu în vouchere pentru vacanţe şi frigidere, potrivit news.ro.

”Suntem praf. Asta e concluzia simplă, orice om poate să o tragă, foarte simplu, atunci când eşti penultimul din Europa nu poţi să tragi alte concluzii. Orice altă discuţie este periferică faţă de această constatare. Concluzia acestui rezultat este că părinţii nu mai pot să conteze pe sistemul de educaţie, ca sistem, lucrurile nu funcţionează. Deci fiecare e pe cont propriu”, a precizat acesta.

”România are cel mai scurt an şcolar. Un copil german care termină 12 clase va fi petrecut doi ani şi jumătate în şcoală mai mult decât un copil român. Ori se ştie că un an de şcoală înseamnă aproximativ 40 de puncte PISA”, a arătat el.
Funeriu a menţionat că, ”în loc să facem teoria chibritului în educaţie, trebuie să ne uităm ce fac cei care sunt primii, iar aceştia muncesc mult, învaţă la şcoală lucruri esenţiale şi au an şcolar care durează mai mult.

”Vrem să fim ca ei, facem ca ei. Nu facem ca ei, atunci facem ca noi. Eu şi nu doar eu, de multă vreme spunem că sistemele de educaţie din vestul Europei cad cu o viteză cataclismică, pentru că au făcut nişte erori uriaşe, au trecut de la nişte sisteme bazate pe foarte multă rigoare, pe foarte multă seriozitate, la tot felul de bălării şi ei. Iar noi astăzi, în loc să învăţăm din greşelile lor şi din succesul asiaticilor, fumăm chiştoacele pe care ei le-au aruncat de mulţi ani de zile în politicile noastre educaţionale”, a spus Funeriu.

Fostul ministru s-a referit şi la preşedintele Klaus Iohannis.

”Klaus Iohannis a eşuat, vreau ca preşedintele României să iasă public mâine şi să explice acest eşec. să şi-l asume, pentru că el a venit cu România educată, nu altcineva. Sunt siderat să văd această linişte care s-a aşezat în peisajul politico-mediatic din România, faţă de principala promisiune a preşedintelui.

Părinţii României astăzi sunt pe cont propriu, şi au trei soluţii: meditaţii, meditaţii şi meditaţii. De ce? Pentru că sistemul nu este alături de ei”, a mai spus el.

Fostul ministru a mai declarat că statul are obligaţia să dea vouchere pentru educaţie.

”Dăm vouchere pentru frigidere, dăm vouchere de vacanţă, investim în orice mai puţin în creierii copiilor, nu e posibil aşa ceva”, a arătat Daniel Funeriu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.