Nădăşenii din 2006, merg pe propriul drum, un alt drum al GOLOGOTEI, aşteptând nu răstignirea din partea lui PILAT DIN PONT ci dezrobirea, libertatea pe care o doresc a o obţine din partea magistraţilor români, având în vedere că prin retrocedarea satului au ajuns iobagi, sclavi în secolul 21, transmite deputatul PSD Ilfov, Daniel Ghiță.
- Fostul luptător K1, actual parlamentar Daniel Ghiță, consideră că Nădăşenii au trăit o cutremurătoare experienţă şi dacă magistratul IOAN POP, în lucrarea sa ‚’’NOAPTEA DREPTĂŢII ROMÂNEŞTI 2005-2020 a arătat că la nivelul ţării s-a iniţiat un proiect –pilot, politico- juridic, putem spune că şi retrocedarea Satului Nadăş, reprezintă un astfel de proiect , creându-se în acest mod premisa că dacă poate fi retrocedat un sat prin hotărâre judecătorească, ulterior să se poată retroceda, comune oraşe municipii şi de ce nu judeţe sau întreaga ţară.
”Prin s. civ. 657/2007, pronunţată de Judecătoria INEU de judecătoarea LUCIU MARIANA, în Dosarul nr. 457/2006, s-a retrocedat soţilor COLŢEU VIORICA şiCOLŢEU MIHAI ALEXANDRU, suprafaţa de 8647 ha , suprafaţă ce reprezintă întreaga suprafaţă a Satului Nadăş, Comuna Tauţ din Judeţeul Arad.
Împotriva sentinţei s-a promovat recurs de cele două comisii de fond funciar, recurs admis de Tribunalul Arad, dar tot la nivelul acestei instanţe, magistraţii IOAN TRIFA şi LIANA JUNC au admis în condiţii de nelegalitate o contestaţie în anulare, condiţiile de nelegalitate fiind susţinute chiar de un alt membru al completului care a făcut opinie separată, OTTO SZEPşi prin admiterea acestei contestaţii în anulare, experimentul juridic a fost finalizat şi familiaCOLŢEU, a luat în primire satul, au exploatat pădurea şi ca în vrema fanariotă sătenilor le-au fost luate sălaşurile, livezile şi recoltele, fiind obligaţi să dea uium familiei COLŢEU şi pentru fructele de pădure şi ciupercile care le culegeau din pădure, familia COLŢEU u prejudiciat nu numai pe săteni dar şi STATUL ROMÂN care conform expertizei DNA , prejudiciul este estimat la peste 20.000.000 euro.
După retrocedarea satului, au fost săteni care au decedat, de supărare pentru că le-au fost luate proprietăţile, alţii au avut tentative de suicid, fiind de nototietate cum săteanca nădăşeancă ANA BIRIŞ, când s-a văzut cu familia COLŢEU împreună cu executorul GALUŢI ALEXANDRU la poarta sălaşului, la propriu şi-a pus ştreangul de gât , fiind salvată în ultimul moment, cu precizarea că familia BIRIŞ de 50 de ani stăpânea acest sălaş, nefiind deranjată nici de comunişti, ca ă se ajungă ca să fie alungaţi de familia COLŢEU, care tot ce au obţinut s-a efectuat prin acte false, fapt dovedit de instanţele penale.
În 2013 sătenii au primit sprijin din partea altor cetăţeni români,care au înţeles durerea şi îngrijorarea nădăşenilor şi i-au ajutat inclusiv cu sprijin juridic acordat de avocat COROIU VASILICA din BAROUL BUCUREŞTI.
Urmare a unei plângeri penale formulate la DNA TIMIŞOARA, de sătenii RAD NICOLAE şi BIRIŞ IOVU,prin avocat COROIU VASILICA, s-a constatat că actul care a stat la baza retrocedării satului, un certificat de moştenitor, a fost întocmit de notarul din ARAD , ADRIAN VLAI , prin fals intelectual, motiv pentru care a fost sesizată instanţa penală pentru desfiinţarea înscrisului.
Cu această procedură a fost investită CURTEA DE APEL TIMIŞOARA SECŢIA PENALĂ, care prin Hotărârea penală nr. 415/2016 a admis cererea formulată de PARCHET DNA şi a desfiinţa certificatul de moştenitor fals, soluţie menţinută de ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE şi JUSTIŢIE , prin Hotărârea penală 603/09.06.2017, pronunţată în Dosarul penal nr. 1191/59/2016.
La aflarea acestor soluţii nădăşenii au mulţumit instanţelor şi au considerat că s-a oprit drumul lor spre GOLGOTA EXECUŢIEI, dar s-au înşelat întrucât s-au confruntat cu înlăturarea hotărârilor penale de către instanţele civile, contrar oricăror norme, având în vedere că potrivit legii, hotărârile penale sunt obligatorii pentru instanţele civile.
Urcuşul a reînceput pentru nădăşeni, formulând cereri de intervenţie în interesul celor două comisii de fond funciar, COMISIA JUDEŢEANĂ ARAD şi COMISIA LOCALĂ TAUŢ , care au promovat cereri de revizuire a sentinţei de retrocedare 657/2007, cererile de revizuire fiind strămutate la Judecătoria Braşov.
Judecătoria Braşov, prin magistrat ANDREEA BEATRICE POPA a pronunţat s.civ. nr. 733/2020,Dosar nr. 1265/246/2017 prin care a fost respinsă cererea de revizuire, hotărâre contrară soluţiilor penale prin care a fost desfiinţat actul fals care a stat drept temei al retrocedării.
Împotriva s. civ. 733/2020, s-a formulat recurs de către cele două comisii şi de sătenii nădăşeni intervenienţi, recurs ce s-a judecat la TRIBUNALUL BRAŞOV, în complet constituit din magistraţii: MIA IRINA BÂLC, ANA GÎRLOAŢĂM LIA SPĂTĂCEANU, complet care a emis dec. civ. 113/12.11. 2020, prin care s-au admis recursurile, hotărârea dată de Judecătoria Braşov a fost casată şi cauza a fost trimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă.
Nădăşenii au crezut că după 15 ani de umilinţă, de drumuri, la instanţele din Ineu ,Arad, Bucureşti, Olt, Făgăraş, Braşov, Balş , şi-au regăsit dreptatea şi libertatea la Braşov, dar s-au înşelat,pentru că soţii COLŢEU au formualt CONTESTAŢIE ÎN ANULARE împotriva dec. civ. 113/12. 11. 2020, Dosar nr. 3675/62/2020, ce urmează a fi soluţionat, cu termen la 11.06. 2021 de doamnele magistraţi: BOGDANA MARIA MARUŞCA, LAURA SIMONA POPESCU şi NICOLETA MINODORA FAGHI, magistraţi care în anul 2014, în recurs au respins o altă cerere de revizuire, formulată de Comisia Judeţeană Arad, Comisia Locală Tauţ şi de nădăşeni, prin dec. civ. nr. 146/31.05. 2017, pronunţată în Dosarul nr. 63/226/2014. Cu menţiunea că doamna magistrat NICOLETA MINODORA FAGHI în anul 2007 a fost magistrat la ARAD.
Soarta sătenilor se decide din nou la 11.06. 2021, iar indiciile nu par a fi favorabile acestora, QUO VADIS?, în aceste împrejurări, se încearcă finalizarea primului experiment de retrocedare a unei unităţi administrative a STATULUI ROMÂN ? SĂ SPERĂM CĂ NU ŞI CĂ JUSTIŢIA VA ACŢIONA PRECUM SIMBOLUL ZEIŢEI THEMIS. DOAMNE AJUTĂ.”, a transmis deputatul PSD Ilfov, Daniel Ghiță.