David Muniz, Chargé d’Affaires al SUA, cu ocazia „Memorial Day”: Îi omagiem pe cei care luptă acum pentru ca noi să putem trăi în relativă pace și securitate”

David Muniz, Chargé d’Affaires al SUA, a declarat, cu ocazia „Memorial Day”, la Ambasada SUA din București, că astăzi cinstim sacrificiile tuturor celor care ne-au lăsat moștenire atât de mult, tuturor. ”Îi omagiem pe cei care au luptat, au căzut la datorie și pe cei care luptă acum pentru ca noi să putem trăi în relativă pace și securitate. Datoria noastră colectivă nu va putea fi … și nici nu poate fi… plătită în întregime”, spune acesta. Muniz a făcut referire și la războiul din Ucraina, ocazie cu care a amintit de contribuția ”uriașă” a României la NATO, care este ”foarte apreciată”. 

”Vă mulțumesc că ne sunteți alături la cea de-a 154-a comemorare a Memorial Day, a Americii. Îmi face plăcere să vă urez bun venit și mă bucur în mod special că putem fi împreună, din nou, cu prezență fizică. Să sperăm cu toții că zilele negre din ultimii doi ani vor rămâne istorie. Și dați-mi voie să încep prin a transmite mulțumiri speciale, atât la nivel profesional, cât și personal, tuturor veteranilor noștri și familiilor lor, care sunt prezenți în această dimineață aici. Pot să vă rog să ridicați mâna? … Cu toții aveți parte de aprecierea mea sinceră pentru serviciul și sacrificiul făcute”, a spus el.

Reprezentantul SUA a arătat că, la sfârșitul lunii mai din 1868, la umbra Războiului civil american, poporul nostru s-a strâns laolaltă pentru prima dată, pentru a cinsti memoria celor căzuți pentru ca Măreața Noastră Uniune să poată supraviețui.

”Acești eroi căzuți, întocmai ca și predecesorii lor care s-au sacrificat pentru a pune bazele națiunii noastre, au definit altruismul și datoria drept ceva mult mai amplu și mai măreț decât propria persoană. Astăzi, îi omagiem pe toți, de la Lexington până la Kandahar, le rămânem cu toții îndatorați. În 1787, ne-am luat angajamentul să lucrăm pentru a ne îmbunătăți uniunea, iar veteranii noștri sunt cei care au făcut cel mai mult pentru a transforma acel angajament în realitate”, a spus Muniz.

De asemenea, Muniz a făcut referire și la războiul din Ucraina, ocazie cu care a amintit de contribuția ”uriașă” a României la NATO, care este ”foarte apreciată”.

” Zi de zi, ni se aduce aminte, în mod dureros, de nevoia existențială de a avea o Alianță Transatlantică puternică și unită, de descurajarea sa eficientă și de capacitățile sale de apărare.

Confruntată cu invazia nejustificată, ilegală, barbară a Rusiei în Ucraina, lumea pașnică este nevoită să își reamintească de faptul că nu există înlocuitor pentru securitatea colectivă. Suma Alianței noastre este cu ordine de mărime mai mare decât părțile sale componente. Contribuția uriașă a României la NATO este foarte apreciată, la fel ca acțiunile individuale ale bărbaților și femeilor care îmbracă uniforma. Este o onoare să îi numim aliați; având în vedere că forțele maligne încearcă să tragă lumea înapoi în zilele negre de acum optzeci de ani, ne liniștește foarte mult faptul că niciunul dintre noi nu este singur, în lupta cu această provocare.”, a mai spus șeful misiunii diplomatice a SUA la București.

Mesajul integral al lui David Muniz, Chargé d’Affaires al SUA:

Vă mulțumesc că ne sunteți alături la cea de-a 154-a comemorare a Memorial Day, a Americii. Îmi face plăcere să vă urez bun venit și mă bucur în mod special că putem fi împreună, din nou, cu prezență fizică. Să sperăm cu toții că zilele negre din ultimii doi ani vor rămâne istorie.

Și dați-mi voie să încep prin a transmite mulțumiri speciale, atât la nivel profesional, cât și personal, tuturor veteranilor noștri și familiilor lor, care sunt prezenți în această dimineață aici. Pot să vă rog să ridicați mâna? … Cu toții aveți parte de aprecierea mea sinceră pentru serviciul și sacrificiul făcute.

La sfârșitul lunii mai din 1868, la umbra Războiului civil american, poporul nostru s-a strâns laolaltă pentru prima dată, pentru a cinsti memoria celor căzuți pentru ca Măreața Noastră Uniune să poată supraviețui. Acești eroi căzuți, întocmai ca și predecesorii lor care s-au sacrificat pentru a pune bazele națiunii noastre, au definit altruismul și datoria drept ceva mult mai amplu și mai măreț decât propria persoană. Astăzi, îi omagiem pe toți, de la Lexington până la Kandahar, le rămânem cu toții îndatorați. În 1787, ne-am luat angajamentul să lucrăm pentru a ne îmbunătăți uniunea, iar veteranii noștri sunt cei care au făcut cel mai mult pentru a transforma acel angajament în realitate.

Amintesc de conflictele cu care se confruntă națiunea noastră – pe teritoriu american și mult mai departe. Însă așa cum nu există colț de lume care să nu cunoască principiile noastre fondatoare și angajamentul nostru constant pentru libertate, se poate spune și că sunt puține locuri în lume în care forțele noastre armate să nu fi luptat și să nu se fi sacrificat.

La mai puțin de o oră distanță, la Ploiești, în 1943, peste 600 de americani și-au pierdut viața în timpul operațiunii „Tidal Wave”, când încercam să eliminăm strânsoarea de fier a tiraniei fasciste din Europa. Prietenia și alianța de care ne bucurăm acum cu aliații noștri români, loiali, au fost construite pe baza curajului și a sacrificiului lor. De la foste entități beligerante la entități ideologic opuse, în spatele unei cortine de fier care cândva împărțea continentul, acum suntem uniți de o solidaritate de neclintit. Veteranii noștri ne-au adus în acest punct. Această zi le este dedicată lor.

Cum războiul face din nou ravagii pe acest continent, noi și aliații noștri avem privilegiul de a fi moștenit o manta de protecție de curaj neclintit, determinat. Zi de zi, ni se aduce aminte, în mod dureros, de nevoia existențială de a avea o Alianță Transatlantică puternică și unită, de descurajarea sa eficientă și de capacitățile sale de apărare. Confruntată cu invazia nejustificată, ilegală, barbară a Rusiei în Ucraina, lumea pașnică este nevoită să își reamintească de faptul că nu există înlocuitor pentru securitatea colectivă. Suma Alianței noastre este cu ordine de mărime mai mare decât părțile sale componente. Contribuția uriașă a României la NATO este foarte apreciată, la fel ca acțiunile individuale ale bărbaților și femeilor care îmbracă uniforma. Este o onoare să îi numim aliați; având în vedere că forțele maligne încearcă să tragă lumea înapoi în zilele negre de acum optzeci de ani, ne liniștește foarte mult faptul că niciunul dintre noi nu este singur, în lupta cu această provocare.

Astăzi, cinstim sacrificiile tuturor celor care ne-au lăsat moștenire atât de mult, tuturor. Îi omagiem pe cei care au luptat, au căzut la datorie și pe cei care luptă acum pentru ca noi să putem trăi în relativă pace și securitate. Datoria noastră colectivă nu va putea fi … și nici nu poate fi… plătită în întregime.

Vă urez o zi în care reflectați cu ocazia acestei Memorial Day.

Mulțumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati