De anul viitor intră în vigoare legea prestatorului casnic. Tichete ca formă de plată, impozit pe venit și contribuții la pensie

Legea prestatorului casnic va fi aplicată începând din ianuarie 2024 și stabilește că activitatea casnică este considerată o muncă necalificată ce constă în activități ocazionale desfășurate de un prestator casnic în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, potrivit avocatnet.ro.

Prestatorul casnic trebuie să aibă cel puțin 16 ani și nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Durata zilnică a programului unui prestator casnic nu va putea depăşi 12 ore, respectiv șase ore, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Plata activităților casnice se va face prin tichete de activități de valoare fixă, care vor fi preschimbate în bani.

Tichetele casnice vor fi supuse impozitului pe venit și contribuției la pensii, iar prestatorii casnici vor fi asigurați la sistemul public de sănătate.

De asemenea, angajatorii vor putea oferi salariaților tichete pentru a plăti activitățile casnice, ca beneficii impozabile.

Lista activităților ce vor putea fi prestate, potrivit legii, include servicii de curăţenie/ igienizare, spălat/ călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati