De azi pot fi făcute programări online pentru vaccinul anti-COVID. Iată unde și cum!

De astăzi a devenit activă platforma online prin care românii se pot programa pentru a fi vaccinați împotriva Sars-CoV-2.

La acest moment, se pot programa doar cei cuprinși în prima etapă de vaccinare, adică personalul medical și de asistență socială, însă urmează ca destul de curând să fie permis tuturor accesul pentru a se programa.

”Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a –populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a –populația generală).
Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale. Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare.
Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a”, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Unde și cum ne putem programa pentru vaccinul anti-COVID

Platforma poate fi accesată AICI și autoritățile explică pașii de parcurs. Întâi, trebuie făcut un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon.

În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză).
De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Cât de sigură e programarea online?

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 specifică și faptul că platforma este sigură, fiind creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Totodată, personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor.

Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati