De ce diferă culorile pașapoartelor în funcție de țară care le emite. Ce semnificație are culoarea României

În funcție de locul din care provenim, pașaportul nostru poate avea o copertă diferită de a altor călători. Iată de ce au aceste documente oficiale culori care să le diferențieze.

Deși nu există reguli internaționale stricte privitoare la culorile pașapoartelor, aspectul lor nu este deloc întâmplător. Țările aleg, de obicei, culori care aduc un omagiu culturii, politicii sau credinței lor, a dezvăluit Claire Burrows, reprezentanta unei companii britanice de pașapoarte, pentru Economist, scrie peroz.ro.

De exemplu, țările islamice folosesc adesea coperte verzi deoarece culoarea este importantă în religia lor. Țările membre ale Comunității Economice a statelor din Africa de Vest au optat, de asemenea, pentru nuanțe de verde.

De cealaltă parte, țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, folosesc pașapoarte de culoare vișinie. La fel procedează și statele care și-ar dori să se alăture Uniunii, precum Turcia.

Statele Unite vor mereu să se diferențieze de restul lumii, iar nuanța pașaportului a alternat de-a lungul timpului. Americanii au avut documente de călătorie bej, verzi și diferite nuanțe de roșu, până când au ales oficial albastrul, în 1976.

Potrivit Economist, nuanța se potrivește perfect cu cea de pe steagul american.

Dincolo de culorile țărilor, și organizațiile își pot alege propriile estetici. Interpolul oferă membrilor documente de călătorie negre, în timp ce pașaportul ONU are o nuanță de albastru identică celei de pe căștile trupelor de menținere a păcii.

Potrivit unui alt producător, culorile întunecate sunt preferate de astfel de organizații deoarece ascund mai bine murdăria, oferă un contrast frumos cu filele și par mai oficiale. Există câteva excepții, desigur. Potrivit Reader’s Digest, cetățenii suedezi care își pierd pașaportul primesc un document înlocuitor de urgență de culoare… roz.

Cetățenii din mai multe țări din Caraibe și America de Sud – inclusiv Brazilia, Argentina și Uruguay – au coperte albastre la pașaport.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati