De ce nu a trimis Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur

Un cutremur de 5,3 a avut loc joi dimineaţă în România, fiind resimţit şi în alte cinci ţări, însă românii nu au primit mesaj Ro-Alert, aşa cum se aşteptau unii dintre ei.

În situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat în urmă cu ceva timp, motivul pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat medicul Raed Arafat, notează Antena3 CNN.

În țările în care se trimit astfel de alerte se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave.

„În cazul seismelor, Sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis joi IGSU.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati