De ce se mai poate face plinul la benzinăriile Lukoil România în ciuda sancțiunilor internaționale?

1
291

După 5 decembrie, când au început să se aplice sancțiunile Uniunii Europene care interzic importul de țiței originar din Rusia, Lukoil România a început să aducă țiței din Kazahstan, potrivit Radio Europa Liberă.

Compania rusească Lukoil deține în România o rețea de peste 315 de stații de la care vinde benzină sau motorină. Asta în ciuda faptul că de pe 5 decembrie 2022 au intrat în vigoare sancțiunile internaționale care împiedică rafinarea și vânzarea produselor provenite din petrol brut extras de pe teritoriul Rusiei.

Compania funcționează acum normal, fără probleme de producție și distribuție, ne-au precizat reprezentanții companiei de la Moscova.

După 5 decembrie, Lukoil România aduce țiței extras din Kazahstan, astfel combustibilul care este extras la Petrotel Ploiești, rafinăria companiei, nu provine din Federația Rusă și prin urmare nu i se aplică sancțiunile Uniunii Europene.

„Lukoil ne-a asigurat că au surse alternative de țiței și produse petroliere și că nu vor fi probleme în România”, a fost informația oferită de la sfârșitul anului trecut și de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Cum ajunge petrolul la Ploiești

Potrivit datelor Ministerului Energiei de la București, țițeiul prelucrat de Lukoil la Petrotel Ploiești este adus de la al doilea terminal din Novorossiysk.

De acolo este importat petrol kazah, care este apoi transportat prin Rusia prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC).

Petrotel Ploiești procesează anual în jur de două milioane de tone de țiței. Până la sancțiunile UE, țițeiul ajunge la Petrotel era 100% din Rusia.

Lukoil România este, ca volum de producție și vânzări, a treia companie petrolieră din România, după OMV Petrom și Rompetrol (deținută de KMG International din Kazahstan).

Petrotel Ploiești procesează anual în jur de două milioane de tone de țiței. Până la sancțiunile UE, țițeiul ajunge la Petrotel era 100% din Rusia.

Spre comparație, în 2021, cele trei mari rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, din care 6,82 milioane de tone proveneau din import. Astfel, ponderea Lukoil este de 20% din țițeiul rafinat în România.

Legat de operațiunile de vânzare, în presa românească au apărut știri la sfârșitul anului 2022. În această știre, în care sunt citate surse din piața de energie, reiese că Lukoil ar dori să vândă operațiunile din România către Shell.

Reprezentanții Lukoil în România ne-au transmis că nu au informații despre o astfel de intenție a companiei rusești de a ieși de pe piața autohtonă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.