De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații

Misterul de durată al motivelor pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații ar putea să se rezume la cele mai mici și cele mai mari celule din organism: spermatozoizii și ovulele care sunt esențiale pentru reproducerea umană, scrie The Guardian, potrivit G4Media.

Oamenii de știință din Japonia au demonstrat pentru prima dată la vertebrate că celulele care se dezvoltă în ovule la femele și spermatozoizi la masculi determină diferențele dintre sexe în ceea ce privește durata de viață și că eliminarea acestor celule duce la animale cu aceeași speranță de viață.

Experimentele au fost efectuate pe mici pești killifish de culoare turcoaz, o specie de apă dulce care atinge maturitatea sexuală în două săptămâni și trăiește doar câteva luni, dar cercetătorii suspectează că un mecanism biologic similar ar putea influența diferența de durată de viață și la oameni și la alte specii.

„Procesul de îmbătrânire la killifish este similar cu cel de la oameni, așa că nu cred că oamenii sunt neapărat mai complicați”, a declarat profesorul Tohru Ishitani, autorul principal al studiului de la Universitatea din Osaka. „Cred că această cercetare va fi o piatră de hotar pentru înțelegerea controlului îmbătrânirii la oameni”.

La nivel global, în medie, femeile trăiesc cu aproximativ 5% mai mult decât bărbații. O multitudine de factori contribuie la această disparitate, bărbații tineri fiind mai predispuși să moară în accidente și prin sinucidere, iar femeile au adesea un stil de viață mai sănătos. Dar această disparitate este observată și la alte specii: maimuțele de sex feminin și maimuțele din lumea veche tind să trăiască mai mult decât omologii lor de sex masculin.

În cazul oamenilor, mărimea diferenței de speranță de viață variază foarte mult de la o țară la alta. Speranța de viață pentru persoanele născute în Regatul Unit între 2020 și 2022 este de 78,6 ani pentru bărbați și de 82,6 ani pentru femei. În Rusia, între timp, bărbații tind să moară cu aproximativ 13 ani mai devreme decât femeile, în parte din cauza consumului mai mare de alcool și a fumatului.

Ishitani a declarat că a avea spermatozoizi sau ovule este una dintre cele mai evidente diferențe dintre bărbați și femei, așa că a fost logic să se investigheze dacă acestea au sau nu un impact asupra duratei de viață. Într-o serie de experimente, echipa sa a arătat că eliminarea producției de celule germinale, care se dezvoltă în spermatozoizi sau ovule, a dus la bărbați mai longevivi și la femei care au murit mai devreme decât de obicei, reducând practic diferența de durată a vieții.

„Ne așteptam ca eliminarea celulelor germinale să prelungească durata de viață atât a bărbaților, cât și a femeilor, dar aceasta prelungește doar durata de viață a bărbaților și scurtează durata de viață a femeilor”, a declarat Ishitani. „A fost neașteptat, dar ne-am dat seama că această descoperire poate face lumină asupra diferențelor de sex în ceea ce privește durata de viață”.

Scriind în Science Advances, cercetătorii descriu modul în care blocarea producției de spermatozoizi și de ovule a avut efecte în lanț pentru pești. Modificările hormonale la femele au stimulat creșterea în detrimentul menținerii țesuturilor sănătoase, în timp ce reducerea estrogenului a crescut riscul de boli cardiovasculare. Masculii au generat mai multă vitamina D în ficat, ceea ce ar putea explica sănătatea mai bună a oaselor, a mușchilor și a pielii.

Echipa a continuat să testeze dacă administrarea de vitamina D la peștii-killifish a prelungit durata de viață și a înregistrat creșteri de 21% la masculi și de 7% la femele. Deși nu au fost observate efecte negative, Ishitani a declarat că este important să se folosească „cantitatea adecvată”. În Marea Britanie, oficialii din domeniul sănătății recomandă un supliment zilnic de 10 micrograme sau 400 UI de vitamina D toamna și iarna. Administrarea zilnică a mai mult de 100 de micrograme, sau 4000 UI, poate fi dăunătoare.

Nu este clar dacă sperma reduce speranța de viață a bărbaților, dar Ishitani a spus că există unele dovezi care susțin această idee. Un studiu realizat în 2012 pe 81 de eunuci coreeni a constatat că aceștia au trăit cu 14 până la 19 ani mai mult decât bărbații necastrați dintr-un mediu socioeconomic similar. Dar înregistrările datează din secolele XVI-XIX, iar alți factori sunt greu de exclus.

Dr. David Clancy, care cercetează modalitățile de prelungire a duratei de viață sănătoase la Universitatea din Lancaster, a declarat că în studiile efectuate pe alte animale, blocarea reproductivității crește durata de viață, în special la femele, sugerând un compromis între creștere și reproducere versus întreținere și durată de viață.

„Aici, prin îndepărtarea celulelor precursoare de spermatozoizi sau de ovule, durata de viață a femelelor a fost scurtată, dar la masculi a fost prelungită, la fel ca și creșterea, probabil printr-un mecanism legat de creșterea activității vitaminei D”, a spus el. „În mod clar, semnalizarea pe care o fac aceste celule care modulează durata de viață diferă între sexe la acești pești și, foarte probabil, și la alte animale”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati