Debitul Dunării, în scădere până la 2.700 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s), arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data 23 septembrie 2023.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

Potrivit INHGA, debitul maxim al Dunării estimat pentru luna septembrie este de 4.500 mc/s, iar cel minim de 2.800 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, în perioada 17 – 23 septembrie, exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari din vestul, sudul şi estul ţării, unde vor fi în creştere datorită propagării şi bazinele hidrografice Vedea, Bârlad şi Prut, unde vor fi relativ staţionare.

În prima zi a intervalului de prognoză sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, mai ales pe cele din jumătatea de vest a ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.

În luna septembrie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, în bazinul inferior al Bistriţei şi pe cursul Siretului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati