Curtea de Apel a decis că ELCEN, principalul producător de energie termică din București, rămâne în insolvență. Reprezentanții companiei spun că nu mai au datorii și că vor depune în februarie o nouă cerere de ieșire din insolvență. Dacă nu reușește să iasă din insolvență, compania nu poate accesa fondurile europene necesare modernizării CET-urilor, spun reprezentanții ELCEN, informează HotNews.ro.
”Curtea de Apel București a decis marți, 20 decembrie: ELCEN nu iese încă din insolvență. Această decizie consfințește practic Hotărârea din luna mai 2022 a Judecătorului Sindic prin care acesta a dispus respingerea cererii ELCEN de ieșire din insolvență, motivat de faptul că la acel moment, ELCEN mai avea pe rolul instanței dosare asociate procedurii de insolvență, încă nesoluționate”, au postat reprezentanții ELCEN pe pagina de Facebook.
Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente.
Reprezentanții societății spun că în acest moment nu mai au datorii și au finalizat toate procesele aflate pe rol și vor cere din nou ieșirea din insolvență în februarie. ”La acest moment, ELCEN a acoperit în totalitate creanțele datorate și a soluționat și finalizat toate litigiile aflate pe rolul instanței. În aceste condiții, la termenul următor de judecată din procedura de insolvență – 02.02.2023, ELCEN va pune în discuție Judecătorului Sindic o nouă cerere de ieșire din insolvență, având toate condițiile legale îndeplinite pentru realizarea acestui demers”, a mai comunicat compania.
De ce e esențială ieșirea din insolvență a ELCEN?
”Dacă ELCEN nu iese din insolvență, nu poate realiza investițiile majore în centrale noi, în cogenerare de înaltă eficiență. Atragerea fondurilor europene nerambursabile necesare pentru construirea unor centrale noi, eficiente este posibilă doar dacă societatea nu se află în dificultate (în cazul ELCEN, insolvență). Cu cât se întârzie mai mult investițiile, cu atât cresc riscurile producerii unor avarii majore, cu afectarea continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și căldură către locuitorii racordați la sistemul centralizat de încălzire. CET-urile ELCEN au nevoie urgentă de investiții pentru a fi surse de producere sigură, constantă, eficientă, spun reprezentanții companiei.
În ultimii 10 ani-15 ani, ELCEN nu a efectuat investiții majore, întrucât capacitatea financiară a companiei a fost puternic afectată de neplata/plata cu întârziere a subvenției de către Primăria Municipiului București pentru energia termică livrată de ELCEN și de creșterea datoriilor RADET/Termoenergetica față de ELCEN.
În acest moment, datoriile Termoenergetica față de ELCEN se ridică la aproape 1 miliard de lei, mai precis: 970.176.047,42 lei, reprezentând contravaloarea energiei termice livrate de ELCEN pe perioada martie 2022-noiembrie 2022.
Lipsa investițiilor în centrale noi ar conduce la renunțarea utilizării instalațiilor energetice și, implicit, la un colaps generalizat al sistemului, cu repercusiuni majore în ceea ce privește siguranța energetică națională și siguranța termică a orașului București”, au explicat reprezentanții companiei în postarea de pe Facebook.
ELCEN, compania de stat care produce apa caldă și căldura din București (94%), dar și energie electrică, a pierdut anul acesta circa 800 de milioane de lei, bonusul de cogenerare, fiindcă nu a reușit să iasă din insolvență. Tot din această cauză, ELCEN nu a putut accesa nici fonduri europene din PNRR, peste 300 milione lei, pentru modernizarea CET Grozăvești, a declarat Adrian Tudora, administratorul special al companiei.
ELCEN trebuie să modernizeze în următorii ani două din cele 4 CET-uri – CET Sud și CET Grozăvești, fiind nevoie de o investiție de circa 760 milioane de euro (3,8 miliarde lei). Întrucât instalațiile din aceste centrale sunt vechi, în cazul în care lucrările de modernizare nu se fac în următorii 5 ani, acestea ar putea fi închise, iar ELCEN ar mai putea asigura necesarul de energie termică doar pentru jumătate de oraș, spune Tudora.
ELCEN mai poate accesa fonduri europene pentru modernizarea celor două CET-uri din Fondul de Modernizare, condiția fiind să iasă din insolvență.