Decizie de ULTIM MOMENT pentru despăgubirea expropriaților: ÎCCJ analizează ca despăgubirile să fie date la valoarea de piață a terenului

ASOCIAȚIA PENTRU CONSULTANȚĂ ÎN EXPROPRIERI, prin președinte av. Teodor Tanasă, anunță că pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află o cauză importantă pentru toate persoanele expropriate.

În acest moment este analizată dispoziția legală privind modul de acordare a despăgubirilor pentru imobilele expropriate. Dosarul nr. 2079/1/2021 are ca obiect sesizarea instanței supreme din România în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Soluția ce va fi pronunțată de instanța supremă este extrem de importantă pentru toți cei expropriați, deoarece despăgubirile vor fi stabilite fie în funcție de prețul din grila notarială, fie în funcție de prețul pieței imobiliare. Diferențele dintre cele două prețuri este extrem de mare, putându-se ajunge și la diferențe de zeci de ori mai mari.

Sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea acestei chestiuni este urmarea interpretării neunitare a instanțelor de judecată.

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să răspundă la următoarea întrebare: „dispoziţiile art.22 alin.6 din Legea nr.255/2010, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.213/2018 se interpretează în sensul că valoarea despăgubirilor se stabileşte exclusiv prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici la momentul transferului dreptului de proprietate sau vor fi avute în vedere şi criteriile prevăzute de art.26 alin.2 din Legea nr.33/1994?”.

  • Dl. av. Teodor Tanasă, explică că potrivit art 44 din Constituția României, „nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”. Noțiunea de dreaptă despăgubire a fost definită de către Curtea Constituțională (deciziile nr. 395/2013, 669/2017, 756/2019) ca reprezentând valoarea de piață a terenului.

În opinia domnului avocat, instanța supremă ar trebui să stabilească valoarea despăgubirilor având în vedere şi criteriile prevăzute de art.26 alin.2 din Legea nr.33/1994, adică prin raportare la valoarea de piață a imobilelor expropriate.

Soluția pe care o va pronunța I.C.C.J. are un impact de sute de milioane de euro ținând cont de numărul mare de persoane expropriate și va fi obligatorie pentru toate instanțele naționale.

ASOCIAȚIA PENTRU CONSULTANȚĂ ÎN EXPROPRIERI este o asociație de protecție a persoanelor expropriate. Prin președintele acesteia, av. Teodor Tanasă, asociația urmărește obținerea de despăgubiri juste pentru toate prejudiciile suferite urmare a exproprierii (prejudicii directe, indirecte, de agrement, morale, etc.).

Av. Teodor Tanasă este specializat în drept imobiliar și partener în cadrul Tanasă Partners- economics&law, companie în cadrul căreia activează specialiști în drept și evaluatori imobiliari.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati