DECIZIE ȘOC / CCR: Amenzile date pentru încălcarea stării de urgență, NECONSTITUȚIONALE / Se pot ȘTERGE în instanţă

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a stabilit că amenziile care au fost date pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență sunt neconstituţionale.

  • CCR a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstitutională în integralitate. Prin OUG 34 au fost majorate amenzile pentru persoane fizice de la 100-5.000 de lei la 2.000-20.000 de lei, iar pentru persoane juridice de la 1.000-70.000 de lei, la 10.000 – 70.000 de lei.

„(…) stabilirea faptelor a caror savarsire constituie contraventii este lasata, in mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fara ca legiuitorul sa fi stabilit criteriile si conditiile necesare operatiunii de constatare si sanctionare a contraventiilor. Totodata, in lipsa unei reprezentari clare a elementelor care constituie contraventia, judecatorul insusi nu dispune de reperele necesare in aplicarea si interpretarea legii, cu prilejul solutionarii plangerii indreptate asupra procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei”, susţin judecătorii CCR.

Curtea a constatat ca prevederile art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnica legislativa deficitara, nu intrunesc exigentele de claritate, precizie si previzibilitate si sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, precum si principiul restrangerii proportionale a exercitiului drepturilor si libertatilor fundamentale, potrivit Deciziei CCR.

Potrivit CCR, cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. 

Amenzile nu se șterg de la sine prin decizia CCR, ci doar dacă sunt contestate în instanţă şi decizia este un favorabilă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati