Declic dă în judecată Guvernul. Cere anularea hotărârii prin care s-a stabilit salariul minim de 1.863 de lei

Comunitatea Declic a anunţat, joi, că va acţiona în judecată Guvernul României în vederea anularea Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit salariul minim la doar 1.863 lei net, fără a fi raportat la coşul minim de consum necesar pentru un trai decent.

„Comunitatea Declic vă invită, vineri, 19 mai, de la ora 11.00, la Curtea de Apel Cluj, unde va depune o cerere de chemare în judecată a Guvernului, pentru anularea ultimului HG prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei. Concret, Declic le cere judecătorilor să oblige Executivul să respecte legea şi să coreleze salariul minim cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Comunitatea Declic.

Reprezentaţii Declic au subliniat că va fi atacată în instanţă HG 1447 din 8 decembrie 2022, prin care a fost stabilită valoarea salariului minim la doar 1.863 de lei pe lună.

„Am ajuns la această decizie, de a chema în instanţă Guvernul ca să respecte legea, pentru că peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei, cu doar 1.863 de lei pe lună. Nu putem să îi lăsăm pe aceşti oameni de izbelişte, când salariul minim lunar ar trebui să fie aproape dublu, de 3.273 de lei net”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Potrtivit comunicatului, coşul minim de consum pentru un trai decent implică un set de cheltuieli periodice necesare îndeplinirii unor nevoi de bază. Pe lângă alimentaţie şi transport, coşul acoperă şi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, sănătatea, transportul şi cheltuieli neprevăzute.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati