Defrișare în Parcul Grozăvești din Capitală. Zona a fost retrocedată, iar noul proprietar vrea să ridice blocuri

49 de copaci din Parcul Grozăvești din București au fost puși la pământ în ultimele zile . Arborii au fost tăiați fără aviz, iar proprietarul a fost amendat cu 4.900 lei, scrie Hotnews.ro. Locuitorii din zonă se opun vehement și s-au unit într-un grup civic.

Este dezastru în Parcul Grozăvești din Sectorul 6. Copacii au fost tăiați, iar aleile betonate fost distruse.

Pentru că a tăiat cei 49 de arbori fără aviz a primit o amendă de 4.900 lei, adică 100 de lei pentru fiecare copac tăiat.

„Acesta a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor H.C.G.M.B. 304/2009, fiind aplicată amendă pentru fiecare arbore în parte, în cuantum total de 4.900 lei. Totodată s-a dispus să nu se efectueze alte intervenții asupra materialului dendrologic rămas decât cu obținerea avizului de specialitate”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.

Foto: Hotnews.ro

Noul proprietar se pregătește să construiască aici blocuri turn, cu 23 de etaje. Are deja certificatul de urbanism de la Primăria Sectorului 6, încă din februarie 2020.

Potrivit sursei citate nu a fost cerută însă și emiterea unei autorizații de construire.

„Primăria Sectorului 6, prin Arhitectul Șef, nu a emis nici o autorizație de construire, pentru că nu a fost depusă vreo solicitare în acest sens. La Primăria Sectorului 6 nu sunt în curs de aprobare documentații de urbanism sau autorizații pentru spațiul verde din Parcul Grozăvești”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sector 6, potrivit sursei citate.

Cetățenii din zonă doresc salvarea parcului

Circa 300 de cetățeni din cartierul Grozăvești s-au constituit într-un grup de inițiativă civică și lupă pentru salvarea spațiului verde.

„Locuiesc în cartierul Grozăvești. De doi ani, de când s-a închis campusul Politehnicii, nu mai avem niciun spațiu verde și suntem foarte mulți care suferă din pricina acestui lucru. Am creat un grup pe Facebook. La început eram 80 de oameni, dar ne-am adunat din ce în ce mai mulți, acum suntem aproape 300”, a declarat Iulia Gutulov, unul dintre cetățenii implicați.

Aceasta spune că majoritatea cetățenilor din grupul de inițiativă civică nu doresc să se construiască în parc. Oamenii cer Primăriei ca spațiul verde să fie redat comunității.

„Sunt două variante. Proprietarul să-l amenajeze ca parc, privat probabil, fiindcă el figurează ca spațiu verde. Altă variantă este ca domnul primar Ciprian Ciucu să se consulte cu domnul primar general, Nicușor Dan, și să facă în așa fel încât să-l cumpere, să intre în proprietatea Primăriei Capitalei. Nu este un lucru nou. Doamna Gabriela Firea, fostul primar general, a cumpărat Parcul Verdi, lăsăm deoparte suma, știm că au fost discuții că a fost prea mare. Aici în Parcul Grozăvești, o parcelă mare de teren, de aproximativ 3,5 ha, a fost cumpărată de omul de afaceri Alin Niculae cu doar două milioane de euro. Vrem să se facă în așa fel încât parcul să fie redat comunității”, a mai spus Iulia Gutulov.

Bucăți din Parcul Grozăvești au fost retrocedate în primul mandat al primarului Cristian Poteraș. O parte ar fi ajuns la familia fostului primar al Sectorului 6, potrivit unei investigații făcude de Rise Project.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati