Numărul delfinilor care au murit în Marea Neagră a crescut accelerat, potrivit cercetătorilor turci, după începutul invaiziei rusești în Ucraina, scrie The Guardian.
Delfinii ar fi afectați de poluarea fonică produsă de flota rusească, de sonare, zgomotul motoarelor și de bombardamente.
De când a început războiul, pe coastele Turciei eșuează tot mai mulți delfini. Peste 80 de mamifere au fost găsite moarte, ceea ce reprezintă „o creștere extraordinară”, avertizează Fundația Turcă pentru Cercetare Marină (Tudav).
Din primele informații reiese că jumătate dintre acești delfini au murit după ce s-au încurcat în plasele de pescuit, dar nu se știe ce s-a întâmplat cu ceilalți, care nu au pe corp semne care să trădeze cauza morții.
O variantă ar putea fi trauma acustică, dar cercetătorii încă adună dovezi. Mamiferele marine depind și de sunet pentru comunicare și alte funcții, iar zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra cetaceelor.
Potrivit doctorului Pavel Goldin, cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina, în timp ce trauma acustică poate explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica și rata mai mare de captură accidentală.
Terorizați de zgomotele războiului din nordul Mării Negre, delfinii sunt împinși spre sud, iar în drumul lor nimeresc în plasele pescarilor sau eșuează mai des decât oricând.