Delgaz Grid şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti au testat centrale termice în condensare

0
232

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) anunţă că au testat centrale termice în condensare, cu amestecuri de 30% şi 35% hidrogen în gazele naturale, iar rezultatele arată că centralele termice testate funcţionează corespunzător cu concentraţii de 30% şi 35% hidrogen, conform news.ro.

Delgaz Grid precizează că va continua testele în poligonul companiei de la Mediaş pentru a verifica funcţionarea mai multor tipuri de aparate cu aceste concentraţii.

”Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) au testat cu succes luna aceasta în laboratorul de încercare sisteme şi echipamente termice (INSIST), acreditat RENAR, funcţionarea a şase modele de centrale termice în condensare, de la producători diferiţi, cu amestecuri de 30% şi 35% hidrogen în gazele naturale”, anunţă compania.

Scopul testelor efectuate în cadrul proiectului 20HyGrid a fost verificarea comportamentului acestor centrale termice, prin alimentarea cu amestecuri de 30% hidrogen şi 35% hidrogen în gazele naturale.

„Cel mai eficient mod de a testa şi valida noi soluţii este în laboratoare de testare şi în poligonul nostru unde avem libertatea de a testa cu adevărat limitele funcţionării aparatelor existente cu amestecuri de hidrogen şi gaze naturale. Împreună cu partenerii noştri de la UTCB am dorit să vedem până la ce concentraţii funcţionează sigur şi eficient centralele termice actuale”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Parametrii urmăriţi au fost concentraţia componentelor din gazele de ardere, variaţia parametrilor de lucru (sarcină termică, randament) la păstrarea parametrilor de lucru în situaţia alimentării doar cu gaze naturale de la reţea, performanţă la sarcină minimă, maximă (funcţionare continuă şi pornire la sarcină minimă).

„Verificarea funcţionării centralelor termice murale cu combustibil gazos conţinând 30 şi respectiv 35% vol. hidrogen în amestec s-a realizat pe un stand experimental complet automatizat, dotat cu senzori de măsură de precizie ridicată. Testarea a presupus doar evaluarea performanţei arderii, iar rezultatele se referă doar la echipamentele testate. Centralele au funcţionat corespunzător inclusiv la sarcină minimă. Nu au fost identificate creşteri ale emisiilor de monoxid de carbon asociate cu un proces de ardere incompletă.”, a declarat lectorul Răzvan Calotă.

În momentul de faţă Proiectul 20HyGrid este în desfăşurare pe o stradă din Gorneşti, judeţul Mureş, cu reţea de gaze naturale din oţel. Aici, compania a început testele la clienţii casnici pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). După finalizarea acestor teste, se va testa, în ultima etapă, funcţionarea reţelei din oţel cu acest amestec, concomitent cu instalaţiile şi aparatele de utilizare ale clienţilor.

„Testele au validat funcţionarea fără probleme a centralelor testate cu până la 35% hidrogen în gazele naturale. Urmează să testăm cu aceste concentratii, în poligonul nostru de la Mediaş şi alte tipuri de aparate: centrale convenţionale, fără condensare, aragaze, arzătoare atmosferice etc.”, a completat Cristian Călin, manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei.

Printre promotorii şi susţinătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.