Depozitele de gaze din România, aproape pline. Transgaz: Cantitatea este suficientă pentru a trece iarna

România a ajuns la 88% rezervă de gaz în depozite. Stocarea va continua până la finalul acestei luni. Aceste cantități sunt suficiente pentru a trece iarna, transmite Transgaz. La nivel european, depozitele de gaze au depășit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, conform euronews.ro.

Gazele pot fi extrase și din alte facilități interne

Transgaz ne spune că avem cu 430 de milioane de metri cubi mai mult decât aveam în aceeași perioadă a anului trecut. În cele mai friguroase zile avem nevoie aproximativ de 60 milioane de metri cubi, asta în condițiile în care iernile din ultimul timp au fost mult mai blânde, iar industria nu a mai funcționat la capacitate maximă.

Deși România consuma 70-80 de milioane de metri cubi, pentru această iarnă nu s-a pus problema unui consum mai mare de 60 de milioane de metri cubi. Astfel, Transgaz spune că putem extrage din depozite undeva la 34 de milioane de metri cubi, aceasta fiind propunerea pentru începutul anului viitor. În plus, există și 30 de milioane care pot fi extrase atât din Marea Neagră, cât și din celelalte facilități interne.

La nivel european, depozitele de gaze au depășit un nivel mediu de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar, pentru a garanta un volum sigur în această toamnă și iarnă, în contextul nesiguranței legate de livrările de gaze naturale din Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati