Deputat PSD: În timp ce populaţia riscă să nu-şi poată achita facturile, şefii Transelectrica şi Smart SA chefuiesc la un hotel de 5 stele din Sibiu

0
441
Daniel Ghita

Deputatul PSD Daniel Ghiţă a adresat, în şedinţa de luni a Camerei, întrebări pentru ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi pentru premierul Nicolae Ciucă, dacă știu despre întrunirea-petrecere a conducerilor Transelectrica SA şi Smart SA, care s-a ridicat la suma de 50.000 euro și a avut loc la hotelul Hilton din Sibiu, un hotel de 5 stele.

Deputatul social-democrat spune că este vorba despre o cheltuială abuzivă şi nejustificată, într-o perioadă în care populaţia riscă să nu-şi poată achita facturile la energie din cauza sumelor uriaşe care sosesc pe facturi.

„În ședinta camerei deputaților din data 19.09.2022 am adresat catre domnul ministru al energiei Virgil Popescu si catre domnul prim ministru Nicolae Ciucă urmatoarele intrebari pentru care am solicitat raspuns scris si oral cu privire la cheltuirea abuzivă de către șefii de la SMART SA si TRANSELECTRICA SA a sumei de 50 000 de euro pentru o întrunire-petrecere. Sunt arhicunoscute îngrijorarea si nemulțumirea crescânde ale majorității populației față de majorarea explozivă și nejustificată a facturilor la energie electrică, precum și preocupările Guvernului și Parlamentului României de a găsi soluții echitabile pentru cetățenii și agenții economici din țara noastră în această problemă ardentă.

Într-un asemenea context critic, șefii și șefuleții de la doua importante companii naționale cu profil energetic, TRANSELECTRICA SA (societatea de transport a energiei electrice) și SMART SA (societatea de mentenanță a rețelei de transport a energiei electrice, care este o subsidiară a TRANSELECTRICA), ambele societăți cu capital integral de stat, s-au găsit să organizeze recent o întrunire-petrecere (un fel de bairam) la Hotelul Hilton din Sibiu (hotel de 5 stele), pentru care a fost alocată suma de 50 000 de euro din banii contribuabililor jecmăniți. Bairamul trebuia să dureze trei zile și trei nopți, în perioada 8-11 septembrie a.c., dar s-a spart a doua zi, toți participanții fugind ca potârnichile după ce angajați din cele două companii au sesizat anumite televiziuni, care au trimis reporteri la fața locului”, scrie Ghiţă, într-un comunicat de presă.

Întrebări pentru cei doi înalţi oficiali

​Având în vedere considerentele expuse, el solicită celor doi înalţi oficiali să dispună verificările de rigoare şi să comunice rezultatele cercetărilor, dar să şi răspundă următoarele întrebări:

„1.Care au fost obiectul și scopul întrunirii-petrecere convocate in perioada 8-11.09.2022, la Hotelul Hilton din Sibiu, pentru care SMART SA, societate subsidiara a TRANSELECTRICA SA, a alocat suma de 50.000 de euro si la care au participat majoritatea sefilor de la cele doua companii nationale cu capital integral de stat?

2.Cum explicati alocarea si plata de catre SMART SA a unei sume atat de mari pentru o intrunire- petrecere în actualul context critic al majorării explozive a preturilor la energie, care afecteaza majoritatea populatiei Romaniei?

3.Cati si ce sefi din SMART SA si TRANSELECTRICA SA au participat la aceasta intrunire-petrecere, numele, prenumele si funcția acestora?

4.Dacă la această întrunire-petrecere au participat și directorul general al TRANSELECTRICA SA, Constantin Nodulu, si directorul general al SMART SA, Gheorghe Bolintineanu? Ce pregatire superioara au acestia si ce experienta in domeniul energetic si in domeniul managerial aveau la data numirii in funcțiile susmenționate?

5.Care este valoarea contractelor atribuite, in ultimii 15 ani, de catre TRANSELECTRICA SA si SC SMART SA firmelor SC PRELCHIM SRL Râmnicu-Vlcea (patron Tudora Octavian), SC ELEMO SRL Constanța (patron Gârdea Pavel) si SC CRIȘENI SRL si SC DRAGSIL SRL din comuna Vama județul Satu Mare (patron Crian Mihai)? Ce oferte de preturi au făcut aceste firme comparativ cu altele? Daca aceste firme au executat integral lucrările atribuite? Cum explicați că pentru aceste firme au fost efectuate recepții fictive pentru lucrări neexecutate? Cum explicați favorizarea acestor firme?

6.Daca au fost efectuate intervenții in favoarea acestor firme de către foști si actuali demnitari ai statului român (miniștri, parlamentari, șefi din SRI, DGIPI sau IGP, ca, de exemplu, chestorul Popa Gheorghe, fost șef al IGP)?

7.Cum comentati afirmațiile unora dintre patronii acestor firme (anchetați si chiar arestați și condamnati pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau violență) în sensul că au achitat sume de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, cu titlu de mit, unor directori generali si directori de la TRANSELECTRICA SA si SMART SA?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.