Deputată USR: Peste 10.000 de mame care au dreptul să primească tichetele sociale în valoare de 2.000 de lei sunt uitate sau refuzate

Mii de mame care au dreptul să primească tichete de 2.000 de lei pentru nou-născuţii lor nu au primit nici acum ajutorul care să le permită să cumpere produsele necesare îngrijirii acestora, de la scutece şi articole de vestimentaţie la articole sanitare şi medicale, scuz[ o deputată USR.

Ea mai spune că ministerul condus de Marcel Boloş şi, implicit, întreg Guvernul PSD-PNL preferă să piardă banii europeni decât să facă eforturile necesare pentru ca tichetele sociale să ajungă la mamele care au nevoie de ele.

Proiectul „trusoul pentru nou-născuţi” a fost iniţiat în 2016 de deputat USR Oana Ţoiu, atunci secretar de stat în Ministerul Muncii, în colaborare cu societatea civilă, pe modelul finlandez. Kit-ul, destinat mamelor cu risc social sau din grupuri vulnerabile şi alcătuit din haine, scutece, produse de monitorizare a sănătăţii bebeluşului, pliante cu informaţii despre corecta îngrijire a acestuia – a fost inclus în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020. Adică, era finanţat din bani europeni.

Programul a fost însă blocat de guvernările PSD şi PNL şi de abia în 2021, când a venit USR la guvernare, a fost deblocat, fiind redactată şi pusă în dezbatere metodologia aferentă. După ce USR a fost scos de la guvernare şi s-a format coaliţia PSD-PNL-UDMR, programul a fost iar pus la sertar şi de abia în iulie 2022 a fost adoptată ordonanţa de urgenţă de implementare.

Nici astăzi, însă, la 10 luni de la adoptarea OUG 113/2022, tichetele sociale nu au ajuns la mamele beneficiare, iar majoritatea primăriilor nu au primit nici măcar materialele în baza cărora să informeze mamele din comunitate.

„Peste 10.000 de mame care au dreptul să primească tichetele sociale în valoare de 2.000 de lei sunt uitate sau refuzate. Mame minore, mame victime ale violenţei domestice, mame cu venituri foarte mici sau cu dizabilităţi primesc acelaşi răspuns ‘la noi nu se dau, doamnă’, doar pentru că ministerul condus de Marcel Boloş nu şi-a făcut treaba şi primăriile nu au primit procedurile şi documentele necesare. Şi nu e vorba că Guvernul nu are bani, pentru că este vorba de tichete sociale din bani europeni. Este vorba doar de incompetenţă şi dezinteres total faţă de problemele reale ale românilor”, declară deputata USR Oana Ţoiu.

Ea mai acuză că Guvernul PSD-PNL încearcă să blocheze, prin avizare negativă, şi proiectul USR prin care părinţii cu bebeluşi să fie ajutaţi să facă faţă costurilor tot mai ridicate, prin indexare cu rata inflaţiei a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie. „Motivul” invocat de Guvernul Ciucă? Sumele acordate părinţilor ar ameninţa stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară al României.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati