Deschiderea micro-expoziţiei temporare „Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei”, la Muzeul Național de Istorie a României

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii Marița, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea micro-expoziţiei temporare „Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi va fi accesibil publicului începând cu data de 9 aprilie 2021, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. 

,,Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei’’ prezintă un moment semnificativ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a avut loc în peninsula Balcanică, istoria unei confrunctări dintre trupele Wehrmacht-ului și apărătorii eleni care au menținut o importantă poziție defensivă timp de mai multe zile deși se aflau într-o situație militară dezavantajoasă. Puțin cunoscută publicului din România, bătălia de la Fortul Roupel (6-10 aprilie 1941) reprezintă în Grecia o pagină de un rar eroism, un exemplu de voință pentru depășirea obstacolelor și o dovadă a dorinței de a lupta până la supremul sacrificiu pentru apărarea patriei. 

Fortul Roupel a fost cel mai important punct strategic întărit aflat pe Linia Metaxa, valoarea sa militară fiind dată de apropierea față de granița cu Bulgaria. Construit la o înălțime de 322 m complexul cuprindea 6 forturi, 11 cazemate, 76 de amenajări defensive exterioare, 4251 m de pasaje subterane, 1849 mp pentru spațiul locativ și pentru depozitare, unde putea fi găzduit un efectiv de 27 ofițeri și 950 subofițeri și grade inferioare. Fortul putea asigura apărarea unui front lat de 2,5 km prin intermediul a 125 de guri de foc de diferite calibre pentru prevenirea înaintării forțelor oponente spre sud pe direcția Kresna-Roupel de-al lungul râului Struma. 

În cadrul expoziției vizitatorii vor putea vedea obiecte cu valoare istorică și replici de uniforme și echipamente militare care au fost oferite cu titlu de împrumut de Khaki Depot, Military Uniforms, Quality Reproductions for Exhibits and Reenactments (Grecia). Piesa centrală a expoziției este o cască model 1934/1939, un element de protecție care s-a aflat în dotarea Armatei Regale Elene în perioada 1939-1945. Casca provine din zona Fortului Roupel aflat în nordul Greciei, provincia Macedonia Centrală și a fost folosită de un militar în timpul bătăliei purtate pentru cucerirea obiectivului militar între 6-10 aprilie 1941. Dintre obiectele care provin din zona fortului putem să amintim un fragment de beton, sârmă ghimpată, indicatoare metalice, tuburi de cartușe și pământ. Amenajarea este completată cu două replici de uniforme militare cu echipamentul specific, reprezentative pentru Armata Regală Elenă și Wehrmacht, astfel încât vizitatorii să cunoască mai bine diferențele de dotare dintre cele două armate beligerante. 

Înțelegând importanța istorică și memorialistică a fortului, autoritățile elene au reabilitat un segment care a fost introdus în circuitul turistic. Fortul Roupel face parte din Muzeul Războiului din Salonic și este vizitat de un număr important de elevi, profesori, pasionați de istorie militară, precum și de numeroși turiști. 

Începând cu anul 2016, Primăria Municipiului Sintiki din Regiunea Macedonia Centrală la inițiativa SOC.C.BU. Agkistro Action organizează ,,Roupel 1941. The Revival’’, cel mai important eveniment de reconstituire istorico-militară din Grecia dedicat perioadei celui de-al Doilea Război Mondial.  

Bătălia de la Fortul Roupel a rămas un reper în istoria Operațiunii Marița și totodată în istoria contemporană a Greciei. La opt decenii distanță de la desfășurarea evenimentelor, încă sunt vii în memoria colectivă dovezile de sacrificiu pentru patrie, sentimentul datoriei împlinite, respectul față de adversar și camaraderie, valori aparținând naturii umane care sunt mai presus de orice ideologie, dorințe expansioniste și strategii militare. 

Amenajarea micro-expoziției ,,Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei’’ a fost posibilă datorită sprijinului oferit cu generozitate de următorii prieteni ai Muzeului Național de Istorie a României: Panagiotis Savvidis, Anthimos Georgiadis, Dimitris Papadoupoulos, George Skaniakos, Stefanos Skarmintzos, Giannis Zairis, membrilor Asociației Kampfruppe ‘’Süden” – Hellenic Reenactment Group (Grecia) și ai Asociației Deutsches Freikorps. De asemenea, dorim să adresăm mulțumiri pentru sprijinului oferit domnului colonel dr. Vasilios Nikoltsios, directorul Muzeului Farmaceutic Elen din Salonic.  

Echipa curatorială a micro-expoziției este formată din dr. Cornel Constantin Ilie, Flavius Nicolae Roaită, Bogdan Dumitru Mladin, Ioan Paul Popa, Mihai-Cătălin Burtea, Andrei Grumeza, Andrei Marius Trifu, Perpits Mark Robert (Muzeul Național de Istorie a României), Christianna Nikoloudi (Universitatea din Peloponez), Konstantinos Mastorogiannis (Universitatea Aristotel din Salonic).

Evoluția situației pandemice nu permite deschiderea oficială a micro-expoziției cu participarea publicului, însă vizitatorii vor putea admira expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 9 aprilie – 9 mai 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati