În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală cu sprijinul SGIV fac percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a mai multor județe într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.
Vizați ar fi, printre alții, Petre Geamănu, fratele lui Sandu Geamănu, dar și Eugen Preda, liderul „clanului luptătorilor”.
Potrivit G4Media, „clanul luptătorilor” ar face legea în Sectorul 6 din București, membrii grupării fiind cunoscuți pentru șantaj, solicitarea de taxe de protecție și cămătărie în cartierul Militari.
Liderul clanului, Eugen Preda, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru implicarea într-un furt de arme dintr-o unitate militară de la Ciorogârla, în ianuarie 2009.
El a fost eliberat condiționat în noiembrie 2017, beneficiind de prevederile legii privind recursul compensatoriu.
Preda a fost sportiv de performanță și subofițer în Ministerul de Interne, fiind legitimat la Dinamo Brașov. Acesta a făcut inclusiv parte din delegația României care a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
Petre Geamănu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru furturi din TIR-uri și a ieșit din penitenciar în 2017. Potrivit Pro TV, acesta se ocupa cu administrarea unei bălți de pește, la marginea Capitalei.
Colectau sume de bani cu titlu de „taxă de protecție” ori ca „amendă”
Astfel, în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un Petre Geamănu a reușit să restructureze gruparea infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul grupului, detașându-se astfel față de restul membrilor, prin puterea de a lua deciziile în momentele importante.
Conform anchetatorilor, acesta a menținut coeziunea grupului infracțional, a atras noi membri și a consolidat relații cu persoane de notorietate din mediul infracțional, informează ziare.com.
Astfel, suspectul a atras în gruparea infracţională luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, acesta a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de „taxă de protecție” ori ca „amendă”.
Noua structură, pe fondul renumelui clanului, a adus eficiență grupului infracțional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din țară. Cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanță, în vederea constituirii grupului infracțional organizat a sporit randamentul acțiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obținerii de sume de bani.
Le dădeau ”amenzi” investitorilor imobiliari
În urma activităților de cercetare penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului infracțional organizat au acționat, în principal, pentru constrângerea persoanelor potente financiar, care activau în domeniul imobiliar și evitau, pe fondul temerilor, sesizarea organelor judiciare.
Astfel, în baza unor planuri elaborate și adaptate fiecărui caz în parte, dar aplicând, în genere, același modus operandi, membrii grupului infracțional au abordat victimele într-o manieră intimidantă, acestora fiindu-le imputată, de regulă, „îndrăzneala” de a demara proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării.
Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile „taxe de protecție”, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor.
Constrângerea victimelor s-a realizat fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinței acesteia, staționarea membrilor grupului în fața imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la șantierele coordonate de către victime.
Cum își alegeau victimele
Similar modului de operare utilizat în cazul dezvoltatorilor imobiliari, membrii grupului infracțional organizat au acţionat și ca recuperatori de datorii. Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar care aveau datorii la terțe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracțional interveneau în soluționarea conflictelor identificate și impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate precum și a unor comisioane ca urmare a recuperării creanțelor.
Totodată, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului, au acționat în vederea comiterii infracțiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi bănești cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente au fost amenințate cu acte de violență pentru determinarea acestora la plata datoriilor.
În urma percheziţiilor efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc (cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Poliției Rutiere, Unității Teritoriale de Analiza Informațiilor din cadrul Poliței Capitalei, Inspectoratului de Poliție Județean Arad şi Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.