Incendiul este riscul care continuă să provoace cele mai mari daune locuinţelor din România, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. În acest sens, cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuinţe care era protejată de o poliţă de asigurare facultativă şi care a fost afectată de un incendiu a depăşit suma de 422.000 euro, arată sursa citată.
- ”Cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuinţe care era protejată de o poliţă de asigurare facultativă şi care a fost afectată de un incendiu a depăşit suma de 422.000 euro”, arată o analiză realizată la nivelul membrilor UNSAR.
De altfel, incendiul rămâne pe primul loc într-un Top 5 al riscurilor care generează, per total, cele mai mari pagube locuinţelor asigurate.
În continuare, locul secund este ocupat de producerea unor fenomene electrice care pot afecta diverse bunuri din locuinţă, în timp ce al treilea loc în top este ocupat de riscul de furtună, foarte prezent anul trecut. Ultimele două locuri sunt ocupate de riscurile de grindină şi de explozie.
- “Doar aproape 2 din 10 locuinţe din România sunt protejate împotriva acestor riscuri – care le pot distruge, în condiţiile în care vorbim de circa 19 incendii pe zi care afectează locuinţele”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi în cadrul UNSAR.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).