”Despre libertatea ca frontieră”, un dialog care deschide seria Conferinţelor de la Ateneul Român

În seria Conferinţelor de la Ateneul Român, primul eveniment din stagiunea 2021-2022, intitulat „Despre libertatea ca frontieră”, îi are invitaţi miercuri, de la ora 18.00, pe Andrei Vieru, Sever Voinescu şi Valeriu Stoica, nume sonore din sfera culturală şi publică românească.

Conferinţa, organizată de Filarmonica „George Enescu”, este prilejuită de apariţia cărţii „Elogiul frontierelor”, semnată de Andrei Vieru la Editura Humanitas. Conferinţa se va desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, în condiţiile impuse de restricţiile pandemice. Dialogul se va încheia cu un recital de pian susţinut de autor, care va avea în program lucrări de Bach, Wagner-Liszt, Scriabin.

„Se spune că Europa trece printr-o criză politică. După părerea mea, criza noastră nu e atât de natură politică, cât de natură conceptuală. Europa a trimis la plimbare însăşi ideea de limită, de zid despărţitor, de restricţie protectoare. Or, fără limite, nu mai poţi defini nici măcar o noţiune, ca să nu mai vorbim de proiecte concrete. În particular, nu te mai poţi defini nici pe tine însuţi. Europa şi-a subminat singură valorile”, mărturiseşte, în volum, autorul Andrei Vieru.

După ce a urmat studii de pian la Conservatorul din Bucureşti, Andrei Vieru s-a stabilit la Paris din anul 1988. A dat concerte atât în Franţa, cât şi în restul Europei. Când nu cântă la pian, Andrei Vieru scrie sau face
cercetări în domenii ale matematicii precum teoria sistemelor dinamice şi teoria numerelor. În 2007 adebutat la editura Seuil cu volumul „Le gai Ecclesiaste”. În 2013, a publicat la editura Grasset volumul „Eloge de la vanite „(„Elogiul vanităţii,” apărut, în traducerea autorului, la Humanitas în 2016), pentru care primeşte Premiul Casanova (atribuit autorilor europeni de limbă franceză).

A publicat în 2021, la editura Vendemiaire, o nouă traducere a teatrului lui Puşkin, însoţită de un eseu despre traducere şi interpretare. Critica franceză a primit elogios cele trei volume, subliniindu-le puritatea limbii şi descendenţa din tradiţia moraliştilor francezi, asemuindu- l pe Vieru cu La Rochefoucauld, Chamfort, Madame du Deffand, Charles- Joseph de Ligne sau Cioran.

„În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică -, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice,
literare, cu conferenţiari de mare calibru”, apreciază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”. „Cu pianistul Andrei Vieru am inaugurat o formulă nouă: recitalul artistului însoţit de o lansare de carte a acestuia. Evident situaţiile de acest gen sunt rarisime. Pianistul, remarcabil, deja cunoscut şi foarte preţuit în ţară, ca şi în Europa, este dublat de un rafinat şi subtil eseist, alăturat de critică lui Cioran, dar încă puţin cunoscut în România.

Pentru Ateneul Român este o onoare să-l avem, din nou, oaspete pe Andrei Vieru în cele două ipostaze”, subliniază directorul instituţiei.

Evenimentul de la Ateneul Român se va încheia cu o sesiune de autografe. Partener al conferinţei de la Ateneul Român este Centrul pentru Studii de Drept Natural şi Analiză Normativă (CSDNAN).

Preţ bilet: 20 de lei.

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro ( http://www.fge.org.ro/ ) – sectiunea „Calendar”, începând de vineri, 22 octombrie 2021, de la ora 12.00.

Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro ( http://www.fge.org.ro/ )

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”.Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati