Dezastru în pădurile din Ilfov: sute de arbori tăiați, descoperiți în minivacanța de 1 Decembrie

ute de arbori sănătoși au fost tăiați şi depozitați la marginea potecilor din pădurile din Ilfov. Defrișările au loc în contextul în care, după ce a fost votată în unanimitate de Senat, legea pentru protejarea pădurilor de lângă București s-a blocat la Camera Deputaţilor, scrie Buletin de Bucuresti

N-am crezut ca e chiar in halul asta. Tocmai încercam sa trec peste măcelul stejarilor de peste 120 de ani si ce găsisem zilele trecute și azi m-am deprimat și mai tare. Am intrat și mai adânc în pădure și pe lângă drumurile întregi cu arborii tăiați postate zilele trecute și stejari seculari tăiați pentru lemn de foc, am mai găsit și drumurile astea kilometrice pline de arbori doborâți. Cam așa arată/arăta o pădure încadrată la rol social și de protecție păstrată pentru București și împrejurimi”, spune Daniel Sărdan, fondator al Grupului de inițiativă „Salvați Codrii Vlăsiei” și ambasador al proiectului „Centura Verde”, într-o postare din 2 decembrie.

Proiectul „Centura Verde”, ce presupune protejarea pădurilor din Ilfov, plantarea de puieți în zonele verzi deja existente și stabilirea unui cadru legal prin care accesul în păduri să fie permis populației, a fost recent aprobat în unanimitate de Senat. Inițiativa „Împreună pentru Centura Verde” ar fi urmat să fie votată în această toamnă de către Camera Deputaților, după ce în ultimele 12 luni peste jumătate de milion de arbori au fost tăiați în Ilfov.

Probabil de asta se taie în disperare și, sper, ca nu asta e motivul unor întârzieri. Să tăiem tot ce a mai rămas și după aia să cheltuim milioane pentru refacerea ecosistemului, dar să nu apucăm să-l mai vedem. Chiar dacă s-a pierdut foarte mult din pădure, mi-ar plăcea ca pe lângă reușita legii, mi-ar plăcea să găsim o formă de plată pentru ca cei care au distrus și distrug pădurea în halul ăsta încălcând încadrările și fiind cointeresați să prevadă astfel de tăieri masive fără să lase niciun spațiu de respiro. Parcela după parcela. Nici măcar să le taie alternativ, nici măcar să se ascundă puțin”, mai spune Daniel Sărdan.

Proiectul de lege are ca obiectiv protejarea pădurilor și realizarea unor sisteme de încadrare care să poată fi aplicate în cât mai mult  e orașe din țară. De asemenea, reprezintă o continuare a legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati