Dezrădăcinatu’ – 80 de ani!

Lui Ioșca, închinătorul!

Demonul neliniștii apreciază consecvența instinctivilor febrili și oficializează dezordinea celor eșuați în solitudine.

Respect faptul că nu limpezește luminile și nu bâjbâie prin umbrele trecutului, altfel își reducea considerabil prestigiul!

Răscolea prin execuție, deși ținuta interpretativă (greșit decodată à la Johnny Depp) avea nevoie de scenarii stimulative și, chiar se specula de oportunitate.

Eterogen uman era însă înlănțuit teluric după „transferul” în Marea Urbă Pestriță cadrul natural și decorul artistic inspirațional prețuit de El, exista doar în…. Cimitirul Green Wood!

Nu s-a identificat cu spectatorii, deoarece ei nu erau asemănători Lui și de aceea nu „împrumuta” scene!

Mâhnirea cu insistență simulată, îl susține, îl fortifică în continuare.

Deci….!

  • Femeile sunt vulnerabile în:

1.Florărie, subtili escroci curtenitori profită de expunerea imprudentă dar și de singurătatea indeciselor sentimental;

2.Biserică, devin ezitante, confuze, uneori chiar severe în trăiri, atitudine și cod etic;

3.Teatru, se hrănesc cu muribunzi subversivi ai decorului, cărora și celor mai potolite minți, întunericul reprezentației le dezordonează.

Eeeee și aici intervine…. El!

Profitând de aceste ludice ale simptomului psiho-organo-cerebral, tratându-le cu apatice reverii, înșelătoare clișee, făcând cu autenticitatea Sa „victime”, iar din intoleranța Sa la firesc…. patimi.

Fiind de timpuriu pe „podul scenei” și-a pierdut echilibrul care l-a deviat în avanscenă, prelins spre cală, imitând agonia morală că viața nu se termină când mori, ci când renunți!

Cu vocație, dar fără stil sau metodă, adevăratul Lui „resort” este mândria imaginar-disprețuitoare și vocea gravă, nazală care mimează siguranță, de aceea n-a riscat nimic…. că tot s-ar fi înțeles ceva!

  • Dacă era atrăgător?!?! Avea o înfățișare grăbită, neliniștită, vinovată, ceva între decadent și ireverențios disciplinat! Aspectul, alura și „aroma” de….tei sălbatic cu miros rău care înlănțuie precum un mat candelabru aspirante la…. Emini! Va rămâne genul de partener, ceva între o iubire de ‘nceput sau o relație de tranzit! Da, apariția, prezența, despica și eviscera sentimente, însă nu reușea să le cauterizeze, falsificând suspansul în emoție fără…. finalitate!

Cu surprindere, dar n-are un istoric prea bogat cu adulatoarele! Exceptând impetuoasa, cultivata și fantezista „drăgaică” din dendrariu AS, prezențele erau „subțiri”! Acolo n-a fost nimic surprinzător, relația n-avea cum să funcționeze….pentru că erau la fel! Când tendințele se stârnesc datorită mirajului (vremelnic), se modifică rapid din cauza aversiunii competiției de a avea prioritate, importanță!

Intelectualele sunt capricioase, oscilante, crude….iar „amanita caesarea” și-a găsit rapid consolare, înțelegere și susținere alături de „decatlonistul” fundaș dreapta al lui Dinamo Buc. și al României, echilibratul, organizatul și perspicacele (deși imobil, fixat în…. 3 „piroane” de „Pape” Sušić în catastrofa de pe Ghencea, 4-6 cu Iugoslavia în ’77) frate al regretatului compozitor Vasile V. Vasilache.

Totuși, imaginea Lui era împărțită!

1.Disprețuit…. de ab(rutizate)uzate sărmane provinciale azvârlite brutal în urbanizare de părinți pălmași, agresați de soarta sărăciei, amărâte cu un singur incomplet „trusou”, răsfirat de la săpunul de leșie, alungate în surghiun matrimonial să-și împrăștie „farmecele” cu ochiuri largi de șașma uzată asupra „tovarășilor” feroviari sau fierar-betoniști (privilegiații care primeau casă și C.A.R. la însurătoare, brutali în căsnicie, bădărani în societate) dar ăștia, după ce le „hăituiau” și le consumau mizeria de bănuți pe care o agoniseau și ele pt. o nenorocită de amandină, ei, meltenii se lipeau și se legau strâns de fusta de lycra pe care ele, tradiționalele, o purtau mândre, grație ei, bănuiau testatele, își vor subvenționa „implementul”, pe când El, „banditul artistic”, încăleca, lovea, descăleca și se…. ducea!

2.Adulat…. de alintate nimfe de activiști, proletari isterici preocupați de evoluția „omului nou”, de seralul apoi de ‘fără frecvență și repartiția în cartierul Jianu, tolerau manipulați ordinar de lacrimile iluzorii coroborate cu sughițuri false ale progeniturile obraznice, acceptau îngroziți extazul forțat voluptos al „succesoarelor” la apariția sau auzul numelui Său, deși erau nemulțumiți, ei, cei care au trebuit să schingiuiască suflete și memorii pt. evoluția odraslelor lor și nu înțelegeau ce văd la blazatul neserios căruia îi „muriseră” și frizerul și croitorul, dar ei erau șantajați emoțional de aceste „anserinae”, îndopate cu limbi străine și expuneri umaniste ca să poată absolvi liricul – radical – rațional, amestecul culpabil între armonie, educație și frivolitate, profeția neserioasă între: imagine, desăvârșire și grabă, Acel Superior Elevat proprietar de fragile dar și cooperante fiice de Înverșunați Roșii decorate cu sipete pline cu „bunătăți” smulse cu tot cu mâini, gât și cap ca să ilumineze…. Bulandra „chiriașului seducător”!

Din necunoștință, neserioase competențe sau superficiale comparații a fost asemuit cu James Dean! Exclus! Jimmy, efemerul efeb care a „trăit” doar 1 an, era potrivnic în Uriașul, nesupus în La est de Eden, răzvrătit în Rebel fără cauză, El, da El, era precum Monty Clift (Gelu al Meandrelor sau Petru din 100 de lei ale lui Săucan) introvertit, neadaptat, neconvingător, chiar corupător.

Deși avantajele materiale și profesionale, reproducerii Lui artistice erau semnificative, spre sfârșitul anilor ’70 s-a simțit neglijat, recurgând la clișee complotiste, exagerate : Sergiu îl antipatiza, Piersic era invidios, Ștefan Andrei era gelos etc., din nefericire alegând revolta sinucigașului cultural, abandonul artistic!

  • S-a refugiat în clandestinitatea greului de pătruns Cinema American (cu ce bagaj, cu ce introducere???) din păcate, la scurt timp a fost nevoit să aplice la reconversia supraviețuitorilor în New York, taxiul galben!

A îndurat lipsuri prelungite, tăinuite cu complicitatea unui supliciu demn de Treplev dar una era să-l rabzi pe Cehov două ore pe „scândură” protejat de Petre Sava Băleanu și alta era să fii „codling moth” schimbul 2 în Marele Măr!

În „nălucirea” lui Breban era naiv, obsesiv, înverșunat…. în Yellow Cab era amestecat, suferind…. erudiția folosind-o să-și întrețină clienții scrupuloși – superficiali și aroganți ai Broadway-ului, neîncrezători – mirați că un șofer din Est le prelungește preludiul spre…. „Cats”!

A apelat din nou la Ciulei (trimis în identificare și schimb de informații cu….refugiații), grandilocventul cabotin cu surâsul său larg, histrionic de comandant de navă cu pavilion de complezență (eșuată, intenționat) l-a distribuit…. figurant! Arhitectul ubicuu n-a uitat intruziunea cu Irina (cea care doar întărâta pasiuni, părăsiri, iar El, eficacele șarmant i-a devenit precum Iordache și Pintea, victimă)!

Seducătorul Liviu a fost complet și a „îm/n(plinit)deplinit” tot ce pe el îl neliniștea, precum i-a denaturat „neadaptatului” Andrei Șerban căruia i-a „aplicat” un schimb de experiență artistică, prelungit și transformat în renunțare, fruntașul Noului Val impresionând dar și creând invidii până și celuilalt soț al soției lui Liviu, Pintilie (originala Clody, cu latura ei exagerat – fantezistă, o excentrică teribil de talentată, când iritată când blazată în căutare permanentă de un „stăpân” energic, ce-și dorea ea, de fapt, era ceva între hoț de cai și gnostic înfocat, rămâne când o mofturoasă a „boleroului” progresist când o declamatoare a propriilor retrospective vieți, amestecate între bizar și rocambolesc, da, inexprimabila Bertola și ea la rândul ei admiratoare, totuși rezervată, a altei dive, autoare și ea de delict al căsniciilor paralele, subtila libertină, Magica Cella).

[Polivalentul Liviu i-a transmis permanent în afectiv și profesie realizatorului câștigătorului dar greu de digerat Trilogii, că este susținut, dar în realitate A. Ș. a fost, este și va fi „Întotdeauna Singur”, nici acum la 81 de ani Dl. Profesor nu înțelege că nu există nicio legătură între : talent, adevăr și dreptate!]

Revenind la sărbătorit, El era pregătit, avea farmec, prezență, potențial, însă era orgolios, imprudent, uimit de nivelul brusc la care ajunsese și regretabil, descurajat de curba descendentă care involuntar se prefigura și neavând îndrăzneala de a-și modifica repertoriul odată cu vârsta, și nici o rațiune măsurată, a cedat, abandonând Calea Victoriei, alegând Calea Robilor spre Valea Umbrei!

Gigi Visu, protejat și îndrumat de…. Bărăția i-a ocupat rapid și nișa și faleza…. lui Pița!
De ce n-a avut o relație stabilă!

Femeilor inteligente trebuie să le îngădui propriul lor spațiu vital…., celelalte se țin cu bani, nu pe aparențe sau sentimente!

  • De ce n-a avut prieteni?
    Nu știa să mintă!
    De ce n-a avut dușmani?
    Evita adevărul!

Viața artistică a Lui, devreme și brutal întreruptă de propriul orgoliu n-a fost zadarnică, dar l-a îndreptat către o finalitate deja prevăzută.

Da, recunosc, l-am admirat (enorm, în special Ioșca) dar nu-mi pare rău de El, regret anii mei de atunci!

Sănătate și Viață lungă, Maestre!
La Mulți Ani, Dan Nuțu!

Nuțu, Dan

Autor: Vali Savadosi

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati