In ultimii ani, organizatii ale minoritatii maghiare din Transilvania, finantate de guvernul de la Budapesta, sau oameni de afaceri din Ungaria, apropiati de partidul de guvernamant si de premierul Viktor Orban, au reusit sa cumpere cladiri simbol situate in centrul unor mari orase ardelene, dupa incercari nereusite de acaparare ale lor prin retrocedare, acuză deputatul PSD Ilfov, Daniel Ghiță.
Parlamentarul, fost luptător K1, detaliază într-o declarație politică modul cum au fost retrocedate hotelurie Melody din Cluj Napoca – clădire monument istoric din categoria A1, si Dacia din Satu Mare, o alta cladire simbol cu statut de monument istoric, tot din aceeași categorie.
Cum a fost retrocedat cunoscutul hotel Melody din centrul Clujului, care este clădire monument istoric din categoria A1.
”Hotelul este amplasat la circa 30 de metri de Consulatul Ungariei si a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand a fost denumit Pannonia. Dupa 1989, hotelul Melody a ajuns in proprietatea omului de afaceri clujean Marius Trif, cunoscut ca vicepresedinte si sponsor important al Societatii Cultural-Patriotice Avram Iancu.
Hotelul a fost revendicat in anii 90 de Biserica Romano-Catolica Maghiara, dar, dupa aproape un deceniu de procese, Marius Trif a ramas proprietar, avand castig de cauza in toate cele trei instante (Tribunalul Cluj, Curtea de Apel Cluj si Inalta Curte de Casatie si Justitie), reclamanta neputand face dovada proprietatii asupra acestui imobil. Hotelul Melody a fost in ultimul deceniu singurul imobil important cu proprietar roman din Piata Unirii, respectiv din jurul Catedralei Romano-Catolice Sfantul Mihail si a grupului statuar al regelui Matei Corvin.
Omul de afaceri Marius Trif a decedat cu cativa ani in urma, iar in vara anului 2020 urmasii sai au vandut hotelul Fundatiei Sapientia, care patroneaza universitatea de limba maghiara cu acelasi nume, al carei presedinte de onoare este fostul episcop reformat si europarlamentar Laszlo Tokes. Pretul de vanzare a fost de 6 milioane de euro, care au fost alocati Fundatiei Sapientia, prin Fondul Bethleen Gabor, de guvernul de la Budapesta.
Reprezentantii Fundatiei Sapientia au anuntat ca aceasta cladire nu va mai avea destinatie de hotel si ca in aceasta va isi va desfasura activitatea Centrul Traditiilor Transilvane din cadrul Universitatii Sapientia.”, dezvăluie Ghiță în declarația politică.
- Daniel Ghiță: Anterior acestei vanzari, desi au fost notificate, Ministerul Culturii, Primaria Municipiului Cluj Napoca si Consiliul Judetean Cluj nu si-au exercitat dreptul de preemtiune asupra cumpararii imobilului. Primarul Emil Boc si finul sau Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, nu au manifestat nicio sensibilitate si niciun interes, desi descind din Tara Motilor si se considera mari patrioti.
Cum a fost retrocedat hotelul Dacia din centrul municipiului Satu Mare, o alta cladire simbol cu statut de monument istoric din categoria A1, care este amplasata in Piata Libertatii
”Un alt exemplu este hotelul Dacia din centrul municipiului Satu Mare, o alta cladire simbol cu statut de monument istoric din categoria A1, care este amplasata in Piata Libertatii, la circa 50 de metri de Catedrala Romano-Catolica Inaltarea Domnului. In cladire este incorporata si Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare.
Hotelul a fost construit in stilul new secession, la inceputul secolului XX, cand a primit denumirea Pannonia. Proiectul hotelului a castigat marele premiu la Expozitia Universala de la Paris din 1901. Hotelul a fost nationalizat de statul roman in 1948, cand a fost denumit Dacia, dar in timpul regimului comunist a ramas inscris in cartea funciara sub vechea denumire Pannonia. In 1995 a fost privatizat, in mod dubios, prin metoda MEBO, devenind proprietatea unei societati comerciale constituite de angajatii hotelului, SC Dacia SA.
Dupa 12 ani, pachetul majoritar de actiuni, respectiv 50,5%, a fost cumparat cu suma de 1,7 milioane de euro de omul de afaceri Vasile Tantas din Negresti Oas, care a demarat un proiect de transformare in hotel de 5 stele, dar in scurt timp proiectul s-a impotmolit si cladirea a ramas in paragina aproape un deceniu.
In cursul anului 2018, hotelul Dacia a fost cumparat de la proprietari, cu suma de 4 milioane de euro, de firma ungara Manevi ZRT Budapesta, sub coordonarea Fundatiei pentru Protejarea Patrimoniului Construit in Europa Centrala si Estica, care se ocupa de protejarea cladirilor istorice, cu valoare artistica si simbolica pentru istoria Ungariei.”, precizează deputatul în declarația politică.
- Daniel Ghiță: Manevi ZRT este firma de stat, care s-a aflat in subordinea Agentiei Activelor Statului din Ungaria, iar din 2018 a fost transferata sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta.
”In cumpararea hotelului Dacia este implicat si milionarul ungar Tamas Leisztinger, un apropiat al premierului Viktor Orban, care a anuntat ca vrea sa investeasca pentru reabilitarea acestuia si sa-i redea vechea denumire Pannonia.”, mai transmite parlamentarul.
- Nici in acest caz, desi au fost notificate, nu si-au exercitat dreptul de preemtiune Ministerul Culturii, Primaria Municipiului Satu Mare si Consiliul Judetean Satu Mare.
La Satu Mare se vorbeste chiar de o complicitate a autoritatilor locale cu cumparatorul din Ungaria, avand in vedere ca functiile de primar al municipiului Satu Mare (Kereszkenyi Gabor) si de presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare (Pataki Csaba) sunt detinute de UDMR, formatiune care detine majoritatea in Consiliul Local si in Consiliul Judetean.
”Cu o asemenea pasivitate sau indolenta din partea autoritatilor centrale si locale din Romania, ca in cazul hotelurilor Melody din Cluj Napoca si Dacia din Satu Mare, nu este de mirare ca romanii pierd cladiri simbol si centrele marilor orase din Transilvania.
Asa se intampla cand ne furam, ne vindem sau ne pierdem singuri caciula.”, a concluzionat deputatul PSD Ilfov, Daniel Ghiță, în declarația politică/dezvăluirile făcute.