DEZVĂLUIRI: Daniel Ghiță – MIZA numirii lui Catalin Nadolu șef la TRANSELECTRICA – impunerea unui contract de 700 de milioane de lei și LEGĂTURA acestuia cu premierul Cîțu

Daniel Ghiță, deputat PSD Ilfov, transmite mai multe intrebări ministrului Economiei, Claudiu Nasui și secretarului general al Guvernului, Tiberiu Horatiu Gorun, privind conditiile si criteriile numirii domnului Catalin-Constantin Nadolu in functiile de director general al SMART SA si de director general al TRANSELECTRICA SA.

Ghiță precizează în interpelare că, în cursul acestui an, in decurs de numai doua luni (29 aprilie-25 iunie), domnul Catalin-Constantin Nadolu a fost numit in doua functii manageriale de prim-rang la doua companii nationale importante din sectorul energetic, care se afla sub controlul Guvernului Romaniei: director general al SMART SA si director general al TRANSELECTRICA SA.
  • Această Societate pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport SMART SA este o societate cu capital de stat care asigură servicii de mentenanță pentru reteaua de transport a companiei nationale TRANSELECTRICA, care deține 70 % din actiunile SMART, restul aparținănd Ministerului Economiei iar Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice TRANSELECTRICA SA are ca actionar majoritar Secretariatul General al Guvernului, care deține peste 58% din capitalul social al acesteia.

Mai mult decât atât, parlamentarul social-democrat mai precizează că Dl. Catalin-Constantin Nadolu a fost numit director general al Societatii pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport SMART SA in data de 29 aprilie 2021, desi nu avea nicio experiență in domeniul energetic sau managerial, fiind angajat, pana la inceputul acestui an, economist la sucursala Vălcea a Regiei Autonome-Administrația Protocolului de Stat.

Ghiță, despre legătura acestuia cu Florin Cîțu:

”Acesta este fiul fostului prefect liberal al judetului Valcea, Mircea Nadolu, referitor la care au aparut informatii in presa ca ar fi fost prieten cu parintii primului-ministru Florin Cîțu si ca i-ar fi ajutat pe acestia sa dobandeasca contestata padure din statiunea montana Voineasa, in suprafata de 75 de hectare, care figureaza, de cativa ani, in declaratiile de avere ale actualului sef al Guvernului.

Mircea Nadolu a deținut funcții inalte in administrația publică locala de-a lungul ultimilor 25 de ani: secretar general al Prefecturii județului Vălcea in perioada 1997-2000, subprefect in perioada 2005-2009, prefect in perioada 2012-2014 si inalt functionar guvernamental ulterior.

La inceputul acestui an, după ce dl. Florin Cîțu a devenit prim-ministru, Mircea Nadolu a fost numit in functia de sef al cancelariei prefectului judetului Valcea, dar, potrivit presei locale, este prefect de facto, iar fiul sau a fost numit consilier in Secretariatul General al Guvernului.”, transmite Ghiță în interpelare.

Daniel Ghiță – despre încercarea lui Nadolu de a impune ELECTRICA un contract de 700 de milioane de lei

”Dupa ce a fost numit director general al SMART SA, dl. Cătălin-Constantin Nadolu a primit sarcina sa negocieze si sa semneze, pentru o perioadă de 3 ani, cel mai fabulos si fraudulos contract de mentenanță cu TRANSELECTRICA, in contextul in care la finele lunii martie a fost demarata procedura de achizitie publica in acest sens.

Susnumitul a incercat, in a doua parte a lunii iunie, sa impună directoratului TRANSELECTRICA, care fusese numit in perioada in care Guvernul Romaniei a fost condus de premierul Ludovic Orban, un contract cu o valoare de aproape 700 de milioane de lei, de trei ori mai mare decat valoarea contractului precedent.

  • Contractul antamat prevede preturi exorbitante, fără precedent, pentru unele lucrari, inclusiv de 20 de ori mai mari decăt prețurile cu care SMART subcontractează firmelor executante.

Directorii de la TRANSELECTRICA au fost convocati in acest scop inclusiv la o cabana din judetul Sibiu, unde directorul general Catain-Constantin Nadolu a venit cu contractul semnat pentru SMART.”, scrie parlamentarul în interpelarea adresată lui Năzui și șefului SGG.

Parlamentarul precizează todată că, în pofida presiunilor, directoratul TRANSELECTRICA a refuzat sa fie părtaș la o malversatiune atat de frauduloasă si de paguboasă, motiv pentru care Secretariatul General al Guvernului i-a demis pe toți cei cinci directori numiți cu un an in urma si a desemnat cinci directori noi, respectiv pe Bogdan Toncescu, Ionut-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Marius-Viorel Stanciu si (!) Catalin-Constantin Nadolu – Niciunul dintre acestia nu are pregătire de specialitate sau experiența managerială necesară.

”Conform surselor noastre, dupa ce a semnat, contractul- cadru pentru SMART, directorul general Catalin-Constantin Nadolu are acum sarcina sa rezolve semnarea contractului si pentru TRANSELECTRICA.

Specialistii atrag atentia ca incheierea unui astfel de contract ar priva TRANSELECTRICA de profit, riscand sa o bage in faliment.

Potrivit acelorasi surse, sub conducerea directorului general Catalin-Constantin Nadolu, la SMART SA a fost organizat un concurs cu dedicatie in urma caruia a fost angajata consilier la aceasta companie nationala o dansatoare din buric, Raluca Paraschiv, posesoare a unei licente in drept de la o universitate cunoscute ca fabrica de diplome (Spiru Haret) si cercetata pentru furt de curent electric intr-un dosar ce lancezeste la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, care ar fi o cunostinta mai veche a domnului Nadolu.

Pentru considerentele expuse, va solicit sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  • 1.Care sunt criteriie in baza carora a fost numit dl. Cataiin-Constantin Nadolu director general al SMART SA si apoi director general la TRANSELECTRICA?
Care este pregatirea sa de specialitate si ce vechime are in specialitatea studiilor? Ce functii manageriale a detinut anterior si in ce perioada?
  • 2.Cum explicati faptul ca, dupa nici doua luni de la numirea sa in functia de director general al SMART SA, a fost numit in Directoratul TRANSELECTRICA SA?
  • 3.Cum explicati faptul ca, desi este o subsidiara a TRANSELECTRICA SA, SMART SA a incercat si incearca sa impuna acestei companii nationale incheierea unui contract in valoare de circa 700 de milioane de lei, de trei ori mai mare decat valoarea contractului precedent? Cum explicati o crestere atat de mare a valorii contractului de mentenanta?
  • 4.Daca este adevarat ca dl.Catalin-Constantin Nadolu a dispus, in calitate de director general al SMART SA, organizarea concursului in urma caruia a fost angajata la aceasta societate numita Raluca Paraschiva?
  • 5.Daca au existat consultari intre Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Economiei cu ocazia numirii dlui Catalin-Constantin Nadolu in functiile de director general la SMART SA si la TRANSELECTRICA SA?
  • 6.Daca apreciati ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale savarsirii infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, prevazuta de articolul 13 din Legea nr, 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie?”, se mai precizează în interperale.
Deputatul Daniel Ghiță a solicitat raspuns​​​ la toate aceste întrebări transmise mai sus.
Sursa: Întrebare adresată de către deputatul Daniel Ghiță în temeiul prevederilor articolului 112 alineatul 1 din Constitutia Romaniei si ale articolului 202 din Regulamentul Camerei Deputatilor, transmisă pe pagina de facebook a parlamentarului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati