Dezvoltatori imobiliari din București, șantajați și obligați să achite taxă de protecție

Mai mulți dezvoltatori imobiliari din Sectorul 1 al Capitalei au fost obligați să plătească taxă de protecție către membrii unui grup infracțional organizat. În dosarul în care se anchetează aceste fapte au avut loc marți percheziții imbiliare, iar mai multe persoane au fost duse la audieri, scrie digi24.ro.

Trei percheziții domiciliare au avut loc, marți, în municipiul București și în județul Prahova. La ele au participat polițiști ai Serviciului Grupuri Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, împreună cu procurori DIICOT.

În acest dosar se fac cercetări privind activitatea unui grup infracțional organizat cercetat pentru șantaj și lipsire de libertate.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, în București, care constrângea dezvoltatorii imobiliari să  plătească diverse sume de bani pretinse drept „de taxă de protecție”.

Pe parcursul cercetării penale, s-a stabilit faptul că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional, potrivit DIICOT.

Astfel, liderul îi trimitea pe ceilalți membri ai grupării pe șantiere, pentru a intimida oamenii de afaceri și pentru a le impune să se întâlnească cu el. În timpul întâlnirii, el recurgea la intimidări și cerea bani pentru a le permite dezvoltatorilor să își continue lucrările de construcție.

În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional mergeau pe șantiere și amenințau angajații.

De cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, de teamă că nu vor finaliza proiectele, dezvoltatorii imobiliari erau nevoiți să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i dea acestuia „taxa de protecție” impusă, potrivit DIICOT.

Mai multe persoane au fost duse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura centrală pentru continuarea cercetărilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati