Digitalizare: Identitatea electronică, primul pas în dispariţia dosarului cu şină

0
227

Pasul important spre o identitate digitală a fiecărui român, alături de creşterea accesibilităţii serviciilor de ghişeu unic, semnătura digitală sau acces la orice document sunt doar câteva dintre schimbările anunțate de Bodan Gruia, ministrul Digitalizării. În cadrul conferinței Digitalizarea României- Proiect de țară s-a discutat urgentarea acestor targeturi ale instituțiilor statului, potrivit antena3.ro.

„Identitatea electronică este practic certificatul de naştere al fiecăruia dintre noi în mediul electronic. Acesta va aduce un avantaj enorm şi o siguranţă, şi o încredere a cetăţeanului în sistemele publice. El se va conecta şi este conectat astăzi la principalele sisteme şi vom duce o luptă pentru a aduce cât mai multe sisteme. Practic, este un prim pas către ceea ce ne dorim noi. Să dispară dosarul cu şină”, a declarat Cristian Dragoș Vlad, președintele ADR.

Finalizarea acestor proiecte ar însemna un avantaj pentru români.

„Trei elemente. Unu: timp mai puţin în relaţia cu statul, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru antreprenori. Doi: mult mai simplu totul. Un singur punct de acces, o singură interfaţă, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice atunci când relaţionează cu statul român. Şi trei: viitor. România, un hub regional atât în digitalizarea serviciilor publice, cât şi în inovare şi noi tehnologii. Şi avem în sensul ăsta un potenţial uriaş. Depinde de noi toţi cum vom transforma acest potenţial şi acest statement în fapte”, a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Însă observatorii independenţi socotesc că sunt şi câteva bariere în îndeplinirea ţintelor.

„Mediul rural rămâne cumva în afară şi faptul că avem biblioteci digitale ajută parţial, dar nu complet. Apoi, reforma administrativă promisă mereu, dar care nu s-a întâmplat, spun doar atât: transformarea digitală nu va fi completă până nu va fi însoţită de o transformare a culturii organizaţionale care se cheamă aparatul administrativ din România”, a precizat Radu Puchiu, director ASPEN Institute.

Arhivarea ar putea fi o altă problemă.

„Ce facem cu toate aceste informaţii pe care le mutăm în digital, în cloud, într-o lege care nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă astăzi?”, a mai declarat Radu Puchiu.

Dezbaterile au loc cu ocazia lansării reuniunii board-ului Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.