DIICOT: Acțiune amplă, 210 mandate de aducere: „Semnalăm creșterea alarmantă a numărului de minori care au trimis materiale unor prădători”

0
354

În această dimineață sunt în desfășurare 46 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică și trafic de droguri.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, vor fi puse în executare 199 de mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere.

Acțiunile vizează grupuri de criminalitate organizată care operează atât pe teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți, dar și traficul de droguri, care a fost și rămâne o preocupare constantă și o dovadă a determinării de a asigura un mediu sigur pentru toți cetățenii.

Prin acțiunea desfășurată astăzi, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. doresc să tragă un semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online.

Este esențială conștientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un teren periculos, mai ales pentru cei mici.

Semnalăm, sub acest aspect, creșterea alarmantă a numărului de minori, care, la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor), s-au fotografiat și filmat în ipostaze indecente și au trimis astfel de materiale unor prădători sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj.

Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați.

Este necesar ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie vigilenți în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora.

Nu recomandăm recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun.

Instituțiile vor intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor.

Cât privește fenomenul traficului de persoane și de minori, cazurile instrumentate au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în structura lor și cetățeni străini, racolează persoane (inclusiv minori), profitând de starea de vulnerabilitate în care acestea deja se află.

Minorii dar și majorii, victime ale traficului de persoane, în speranța unei vieți îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea cerșetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante.

În toate aceste situații, în care familia fie nu există, fie nu poate interveni ori se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj), prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane.

În continuare, vor fi derulate activități intense de investigare și punere sub acuzare a unor rețele de criminalitate organizată transfrontalieră, compuse din cetățeni români și străini, specializate în traficarea de migranți, care obțin profituri uriașe din recrutarea, adăpostirea și transportul unor grupuri de migranți de pe teritoriul României către țări din Vestul Europei.

Indiferent de infracțiunile grave la care ne referim (trafic de migranți, trafic de persoane sau de droguri, constituirea de grupuri infracționale organizate) activitățile de combatere de natura celor desfășurate astăzi se înscriu în efortul comun al organelor statului de creare a unui climat optim de siguranță a cetățenilor și de protecție a victimelor infracțiunilor.

Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.